x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont renunță la ideea de a fi președinte al Cataloniei

Carles Puigdemont renunță la ideea de a fi președinte al Cataloniei

02 Mar 2018   •   11:26
Carles Puigdemont renunță la ideea de a fi președinte al Cataloniei

Fostul președinte catalan, Carles Puigdemont, a cărei încercare de obținere a independenței Cataloniei a împins Spania către cea mai gravă criză politică din ultimii 40 de ani, a abandonat încercarea de a-și prelua biroul și face un pas înapoi în favoarea unui candidat care se află în prezent în închisoare, scrie The Guardian.

Puigdemont a anunțat prin intermediul unui videoclip de 13 minute, postat pe site-urile de socializare, joi, că nu mai încearcă să-și reia poziția de președinte. Acesta a spus „cu cea mai mai tristețe” că a informat parlamentul din Catalonia că nu-și poate ocupa poziția, motiv pentru care un candidat alternativ ar trebui ales.

Puigdemont a adăugat că a suspendat ”provizoriu” candidatura sa și l-a propus, în schimb, pe Jordi Sanchez, deputat în partidul său Împreună pentru Catalonia și fost lider al Adunării Naționale Catalane. „Nimeni nu reprezintă valorile partidului Împreună pentru Catalonia mai bine decât el și este un om de pace care este închis pe nedrept într-o închisoare spaniolă”, a spus Puigdemont.

Într-o mișcare care poate fi interpretată drept încercarea de a forma un guvern în exil, Puigdemont a declarat că intenționează să înființeze o fundație în străinătate – Consiliul pentru Republică – pentru a promova independența catalană. „Nu voi arunca prosopul, nu voi renunța, nu voi renunța în fața comportamentului nelegitim al celor care au pierdut la urne sau în fața capriciosității celor care sunt pregătiți să renunțe la statul de drept și la justiție ca preț pentru unitatea națională”, a spus fostul președinte catalan.

Puigdemont a anunțat, de asemenea, că o echipă de avocați a depus o plângere oficială cu privire la acțiunile statului spaniol în cadrul comitetului ONU pentru drepturile omului.

 

×