x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cărnaţi romăneşti din porc englezesc

Cărnaţi romăneşti din porc englezesc

de Monica Dumitrescu    |    22 Dec 2007   •   00:00
Cărnaţi romăneşti din porc englezesc

La Londra, porcii se taie după norme europene, iar caltaboşul şi cărnaţii se prepară după cele mai autentice reţete. In laboratorul lui nea’ Ion se "nasc" sărmăluţe in foi de viţă, şniţele, chiftele, cărnaţi, tobă, caltaboşi şi lebăr.



La Londra, porcii se taie după norme europene, iar caltaboşul şi cărnaţii se prepară după cele mai autentice reţete. In laboratorul lui nea’ Ion se "nasc" sărmăluţe in foi de viţă, şniţele, chiftele, cărnaţi, tobă, caltaboşi şi lebăr.

Sătul de cărnaţi congelaţi care işi pierd aroma pănă ajung pe mesele romănilor aflaţi departe de casă, clujeanul Ioan Pop a deschis la Londra un laborator de prelucrare a cărnii de porc. Aşa se face că, de aproape două luni, in nordul capitalei britanice, acolo unde locuiesc cei mai mulţi romăni, s-a deschis RoMania. Nea Ioan poartă permanent un halat alb şi işi intămpină clienţii - romăni şi englezi deopotrivă. Magazinul e tixit cu "romănisme" - cozonaci, caşcaval, smăntănă, vinuri şi zeci de borcane cu murături. Intre vitrinele cu preparate de porc tronează un butoi mare pe care scrie "castraveţi muraţi". Un geam mare desparte magazinul de laboratorul in care se produc bunătăţile romăneşti. "L-am făcut ca la carte de s-au mirat şi englezii cănd au venit in inspecţie săptămăna trecută. Păi am pus geam să vadă clienţii cum producem ceea ce cumpără ei aici. Fără halat nu se intră in laborator şi totul se realizează in cele mai inalte condiţii de igienă", explică romănul.


EUROPEAN. Unic in Londra, magazinul lui nea’ Ioan şi-a dus deja renumele printre conaţionali. "Sarmalele au mare succes. Şi salata beuf la fel! Chiar dacă sunt scumpe, romănul nu se plănge. Nu materia scumpă ridică preţul aşa de mult, ci costul de producţie. Avem poate una dintre cele mai gustoase bucătării ale lumii, dar procesul de realizare a bunătăţilor este foarte lung. Nu e de mirare că un kilogram de sarmale ajunge la 7 lire", ne lămureşte stăpănul RoManiei. Carnea e cumpărată din abatoarele britanice, gata tranşată. Aşa că porcul lui Ioan Pop nu mai e fugărit sau părlit cu paie, ci anesteziat, tăiat şi tranşat.

Pentru comenzile de Crăciun nea Ioan a deschis din timp un caiet care e plin: "Cea mai mare căutare o au cărnăciorii, dar şi toba, lebărul şi chifteluţele pe care le oferim calde. Sunt suficienţi romăni care nu se duc acasă de Crăciun, dar respectă tradiţiile şi vor să aibă masa plină".


CAPRA, LA LONDRA. "Pentru copiii născuţi pe tărăm englezesc, dar şi pentru cei care au sosit recent de acasă organizează la 22 şi 23 decembrie o serbare. "L-am invitat şi pe Moş Crăciun care le va oferi mici daruri din partea noastră, dar se va juca şi capra. Să nu uite tradiţiile noastre atăt de frumoase", incheie romănul amestecăndu-se printre clienţii pe care ii serveşte. Tocmai a văndut o caserolă cu sarmale.


De la cercetare la construcţii

Nea Ioan a plecat din Romănia in 1991. Ardelean stabilit in Bucureşti, a lucrat in cercetare in domeniul energetic. Auzise că Anglia e ţara care absoarbe cel mai rapid imigranţii. A lucrat in construcţii, iar astăzi are propria firmă in domeniu. Una dintre fiicele sale s-a stabilit şi ea in ţara reginei Elisabeta. "E profesoară in City", spune tatăl cu măndrie. Fiul locuieşte in Bucureşti, insă va veni la Londra de Crăciun. Pentru nea Ioan, Anglia inseamnă un "acasă". Şi-a cumpărat propria casă, şi-a făcut prieteni printre englezi. Are o casă şi in Predeal, insă n-a mai călcat in Romănia de patru ani. "Cănd munceşti nu mai ai timp să organizezi vacanţe in ţară", spune Ioan Pop povestind apoi că in urmă cu 17 ani comunitatea romănească se număra pe degete.

×
Subiecte în articol: diaspora ioan