x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă intră în luptă în cazul Skripal

Casa Albă intră în luptă în cazul Skripal

de Şerban Mihăilă    |    26 Mar 2018   •   10:23
Casa Albă intră în luptă în cazul Skripal

Casa Albă a decis să intre alături de aliații săi europeni în războiul diplomatic dintre aceștia și Rusia, într-un conflict fără precedent declanșat de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie. Foarte probabil, Donald Trump va asculta recomandările consilierilor săi și va expulza diplomați ruși din SUA, după modelul brevetat de guvernul de la Londra.

 

Președintele american și consilierii acestuia au așteptat să vadă ce decizii au fost luate în Consiliul European de vinerea trecută, în urma căruia zece state europene au hotărât să expulzeze diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Șeful administrației de la Washington urmează să accepte recomandările Consiliului de Securitate Națională și să dea afară mai mulți diplomați ruși aflați în misiune în Statele Unite, scrie UPI. Miercurea trecută, consilierii lui Trump i-au înaintat acestuia primele recomandări de ripostă în cazul Skripal, iar vineri a fost predat un raport final pe acestă temă. „Președintele se gândește întotdeauna la măsuri de răspuns contra activităților periculoase ale Rusiei”, s-a mărginit să răspundă secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Raj Shah, întrebat de agenția „Bloomberg” ce conțin recomandările făcute de consilierii lui Trump. Liderul american tocmai fusese criticat cu vehemență, săptămâna trecută, după ce l-a felicitat pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru victoria așteptată din alegerile prezidențiale din Rusia, ignorând astfel sfaturile consilierilor lui, care i-au sugerat să nu dea Kremlinului un mesaj de încurajare. După scandalul „felicitărilor”, Trump nu-și mai permite să treacă peste părerea Consiliului de Securitate Națională, scrie presa americană, în condițiile în care ancheta presupuselor contacte dintre echipa de campanie a actualului președinte și Moscova, în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, pune o presiune uriașă pe umerii liderului american. Germania, Franța, Danemarca, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Olanda, Bulgaria și Irlanda sunt, deocamdată, statele europene care urmează să anunțe expulzarea de diplomați ruși, în urma otrăvirii lui Serghei Skripal pe teritoriul britanic, scrie UPI. Executivul de la Londra a expulzat deja 23 de diplomați ruși, la începutul săptămânii trecute, după ce a ajuns la concluzia că Moscova este responsabilă de atacul asupra fostului agent dublu și al fiicei acestuia. De cealaltă parte, Rusia consideră că poziția statelor membre ale UE în cazul Skripal este „imprevizibilă” și „agresivă”, după cum s-a exprimat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Statele Unite se plasează ferm de partea Marii Britanii în condamnarea acțiunii revoltătoare întreprinse de Rusia”. Raj Shah, secretarul adjunct de presă al Casei Albe

×
Subiecte în articol: Donald Trump serghei skripal