x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă, la cuțite cu ONU pe tema Israelului

Casa Albă, la cuțite cu ONU pe tema Israelului

de Şerban Mihăilă    |    22 Noi 2019   •   08:55
Casa Albă, la cuțite cu ONU pe tema Israelului

După recunoașterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a statului evreu, dar și a suveranității Israelului asupra zonei siriene a Platoului Golan, Statele Unite și-au pus din nou comunitatea internațională în cap, anunțând că nu mai consideră ilegale coloniile israeliene din Cisiordania.

 

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au criticat vehement, miercuri, noua decizie surprinzătoare a administrației de la Washington, acuzând că aceasta amenință pacea din regiune, prin subminarea soluției de creare a două state, Israel și Palestina, agreată de cea mai mare parte a comunității internaționale. Conceptul „două state”este abrevierea dată încheierii unei înțelegeri finale ce ar permite crearea unui stat palestinian independent, care să coexiste pașnic alături de Israel, în cadrul liniilor de încetare a focului dinainte de 1967, în Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. ONU, Liga Arabă, UE, Rusia și, până la instalarea lui Trump la Casa Albă, SUA și-au reafirmat periodic angajamentul față de acest concept. Tot miercuri, într-un comunicat separat, cinci ţări europene -Franța, Germania, Marea Britanie, Belgia și Polonia- au criticat la ONU decizia americană de a nu mai considera coloniile israeliene drept ilegale, fără a menţiona totuşi direct SUA. „Orice activitate de colonizare este ilegală în raport cu dreptul internaţional (…) Solicităm Israelului să pună capăt tuturor activităţilor de colonizare, conform obligaţiilor sale de putere de ocupaţie”, se arată în comunicat. Colonizarea Cisiordaniei ocupate a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, dar a fost accelerată sub conducerea premierului Benjamin Netanyahu.

La ora actuală, peste 400.000 de israelieni locuiesc în Cisiordania ocupată, teritoriu fragmentat unde trăiesc, de asemenea, 2,7 milioane de palestinieni.

×