x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă laudă crimele lui Rodrigo Duterte

Casa Albă laudă crimele lui Rodrigo Duterte

de Şerban Mihăilă    |    25 Mai 2017   •   17:49
Casa Albă laudă crimele lui Rodrigo Duterte
Sursa foto: MARK R. CRISTINO/EPA

La sfârșitul lunii trecute, știrea că liderul lumii, Donald Trump, i-a dat un telefon amical unuia dintre cei mai sângeroși șefi de stat ai planetei, președintele filipinez Rodrigo Duterte, a provocat o imensă controversă internațională. Publicația online „The Intercept”, a dezvăluit, ieri, ce anume au discutat cei doi lideri, după ce a pus mâna pe transcrierea oficială a convorbirii, realizată de Departamentul de Externe filipinez.  

Șeful Casei Albe l-a copleșit cu laude pe președintele Duterte, unul dintre cei mai sângeroși lideri ai lumii, pentru ceea ce Trump consideră a fi „o treabă extraordinară” făcută de șeful statului filipinez în războiul contra drogurilor. Președintele american oferă astfel un sprijin necondiționat campaniei criminale de exterminare lansată de liderul de la Manila împotriva presupușilor traficanți și utilizatori de droguri, scrie „The Intercept”. În timpul acestei campanii, Duterte a cerut populației execuții extrajudiciare și a promis amnistie și imunitate pentru criminali. „Ești un om bun”, i-a spus Trump lui Duterte. „Ține-o tot așa. Faci o treabă extraordinară”, a adăugat liderul american. „Voiam să te felicit pentru că am auzit despre munca incredibilă pe care o depui în domeniul combaterii drogurilor”, i-a declarat Trump celui căruia i s-a adresat pe numele mic, Rodrigo. Cadrul neobișnuit de cordial în care a decurs convorbirea dintre cei doi a depășit cu mult descrierea făcută de Casa Albă, în luna aprilie, atunci când, fără a oferi detalii suplimentare, administrația de la Washington a anunțat că președinții american și filipinez au discutat telefonic, „într-o manieră prietenoasă”, totul culminând cu o invitație pentru Duterte la o întâlnire oficială în Biroul Oval. De la preluare puterii de către Duterte, în luna iunie a anului trecut, poliția națională filipineză și „escadroanele morții”, formate din justițiari civili, au lansat o campanie de teroare asupra traficanților și utilizatorilor de droguri, ucigând peste 7.000 dintre aceștia. Forțele de ordine și justițiarii civili au devastat zone întregi ale țării, utilizând războiul contra drogurilor drept pretext pentru uciderea arbitrară a unor oficialități guvernamentale și a unor lideri locali. Avocat în vârstă de 72 de ani, Duterte a fost ales președinte, după ce a promis că va ucide zeci de mii de criminali și traficanți de droguri în primele luni ale mandatului său. Confruntat cu numeroase critici internaționale asupra modului în care sunt executate persoanele suspectate de crimă, Duterte a jurat că va continua baia de sânge, până când va eradica în totalitate drogurile din țară. Mai mult, el a decretat că oricine îi poate „extermina” pe traficanții de droguri. Duterte a spus în repetate rânduri că nu dă doi bani pe drepturile omului și a sugerat că și avocații care îi apără pe traficanții și consumatorii suspecți ar putea fi vizați de războiul său.

Îl iubește pe Hitler și înjură UE

Anul trecut, el a șocat, declarând: „Hitler a masacrat șase milioane de evrei … Există trei milioane de dependenți de droguri. I-aș măcelări pe toți cu mare plăcere”. Duterte, l-a mai catalogat pe fostul șef al Casei Albe, Barack Obama, drept „fiu de curvă”, atunci când a auzit că acesta se pregătește să-i facă morală pe tema respectării drepturilor omului. El a răbufnit scurt, în trei litere, și atunci când a răspuns criticilor europarlamentarilor față de războiul sângeros pe care l-a pornit contra drogurilor: „Am citit declarația UE de condamnare la adresa mea. Le voi spune doar atât: «Să vă f**!»

„A-l susține pe Duterte înseamnă a oferi sprijin unui om ce apără crimele în masă și a recunoscut că a ucis cu mâna lui”. John Sifton, director „Human Rights Watch Asia”

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: casa alba Rodrigo Duterte filipine