x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Castiguri ilicite - Palat cu bani de la BAE

Castiguri ilicite - Palat cu bani de la BAE

de Anca Aldea    |    22 Feb 2007   •   00:00
Castiguri ilicite - Palat cu bani de la BAE

Ancheta declansata impotriva companiei de armament BAE Systems continua sa dezvaluie informatii legate de politicieni, oameni de afaceri si contracte controversate.

Ieri, cotidianul britanic The Guardian a publicat numele unuia dintre cei care au obtinut comisioane grase de la BAE. Este vorba despre un conte din Viena, Alfons Mensdorff-Pouilly, a carui sotie este implicata in viata politica din Austria. Contele, in varsta de 54 de ani, si-a achizitionat propriul castel - Dalnaglar din comitatul scotian Perthshire - cu cateva milioane de euro obtinute de la BAE ca "recompensa pentru promovarea afacerilor cu arme". Numele nobilului a aparut intr-o ancheta declansata de Suedia, dupa ce s-a descoperit ca BAE a facut presiuni pentru cumpararea de Cehia a 24 de avioane de lupta Gripen (construite de compania suedeza Saab, la care BAE detine 20% din actiuni).

AUTOAPARARE
"Compania pe care o detin are contract cu BAE Systems, incepand din 1992, privind furnizarea de servicii de consultanta in Europa de Est. Din acest contract primesc bani in fiecare luna"
Alfons Mensdorff-Pouilly
Conte austriac

SE APARA. Contele a negat orice implicare in contractele BAE, precum si ca ar fi primit comisioane ilegale din partea autoritatilor de la Praga. Desi nu a recunoscut ca ar avea vreo legatura cu aceasta afacere, contele a admis ca firma pe care o detine "are contract cu BAE incepand din 1992 privind furnizarea de servicii de consultanta in Europa de Est. Din acest contract primesc bani in fiecare luna". Contele nu este singurul implicat in acest scandal. Potrivit televiziunii de stat suedeze citate de The Guardian, in ancheta au aparut si alte doua nume ale unor politicieni cehi. Toti trei ar fi primit comisioane de 4 milioane de lire sterline cu mult timp inainte ca premierul britanic Tony Blair sa se fi deplasat la Praga, in aprilie 2002, ca sa faca lobby pentru avioanele Gripen. Acum cinci ani, contractul a fost anulat de cehi.

BAE NEAGA. Desi a respins recentele acuzatii, BAE a refuzat sa detalieze termenii contractelor pentru care s-au platit comisioane unor terte parti. Si purtatorul de cuvant al companiei, Barney O’Kelly, a fost la fel de vag in declaratii: "BAE Systems continua sa respinga acuzatiile care i se aduc si este hotarata sa respecte cele mai inalte standarde etice in raporturile sale cu ceilalti. Avem politici si proceduri foarte bine delimitate, si acestea sunt foarte clar comunicate angajatilor si consilierilor nostri". Ancheta suedeza, desfasurata in colaborare cu o serie de cercetari efectuate de politia ceha, a fost declansata la solicitarea Biroului pentru Fraude Majore din Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: externe