x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CATASTROFA AERIANĂ din Ucraina: Un batalion de sisteme sol-aer ucrainean ar fi sosit miercuri în apropiere de Doneţk

CATASTROFA AERIANĂ din Ucraina: Un batalion de sisteme sol-aer ucrainean ar fi sosit miercuri în apropiere de Doneţk

18 Iul 2014   •   09:02
CATASTROFA AERIANĂ din Ucraina: Un batalion de sisteme sol-aer ucrainean ar fi sosit miercuri în apropiere de Doneţk
Sursa foto: timpul.md

Un batalion de sisteme sol-aer Buk al armatei ucrainene se află de miercuri în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), unde o aeronavă de pasageri Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit, într-o catastrofă aeriană soldată cu 295 de morţi, a declarat vineri o sursă bine informată de la Moscova, citată de Ria Novosti.

"Un batalion de sisteme Buk al forţelor armatei ucrainene a sosit miercuri în regiunea Doneţk. O altă divizie cu astfel de echipamente se pregăteşte să părăsească Harkov", a spus interlocutorul agenţiei ruse de presă, conform Agerpres. Potrivit acestuia, numai sistemele sol-aer Buk sau S-300 sunt capabile să doboare un avion la o altitudine de 10.000 de metri.

Într-un comunicat difuzat anterior de serviciul de presă, Ministerul rus al Apărării susţine că în zona Doneţkului sunt desfăşurate batalioane ucrainene cu 27 de lansatoare ale sistemului 'BukM1', capabile să lovească ţinte la orice altitudine.

La periferia nord-estică a Doneţkului, unde s-a produs catastrofa aeriană, sunt desfăşurate batalioane ale Regimentului de rachete 156 al armatei ucrainene, care au în dotare sisteme de rachete sol-aer 'Buk-M1' , subliniază ministerul.

Aceste complexe sunt în măsură, după datele lor tactice şi tehnice, să detecteze ţinte aeriene de până la 160 de km şi să lovească la orice altitudine pe o distanţă de peste 30 de km.

Primul care a invocat acest sistem de rachete sol-aer a fost consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko, care a estimat joi că aeronava malaeziană ar fi fost doborâtă cu un sistem de rachete sol-aer Buk.Administraţia preşedintelui Petro Poroşenko a reiterat această ipoteză, dar rebelii proruşi susţin că nu dispun de astfel de arme sofisticate.

Aeronava malaeziană Boeing 777, care zbura de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) cu 280 de pasageri şi 15 membri ai echipajului la bord, s-a prăbuşit joi în regiunea ucraineană Doneţk, teatrul unui conflict armat între armata Kievului şi insurgenţi proruşi înarmaţi.

Kievul acuză rebelii proruşi de doborârea avionului cu sisteme de rachete sofisticate pe care le-ar fi primit din partea Rusiei, în timp ce insurgenţii dau vina pe autorităţile ucrainene pentru tragedie, susţinând că nu dispun de astfel de dispozitive.

×