x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CATASTROFĂ FEROVIARĂ în SPANIA: 77 de morţi şi 143 au fost răniţi. Accidentul, CEL MAI GRAV din ţară din ultimele decenii (VIDEO)

CATASTROFĂ FEROVIARĂ în SPANIA: 77 de morţi şi 143 au fost răniţi. Accidentul, CEL MAI GRAV din ţară din ultimele decenii (VIDEO)

25 Iul 2013   •   08:18
CATASTROFĂ FEROVIARĂ în SPANIA: 77 de morţi şi 143 au fost răniţi. Accidentul, CEL MAI GRAV din ţară din ultimele decenii (VIDEO)
Sursa foto: OSCAR CORRAL/EPA

Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite într-un accident de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat în această dimineaţă de tribunalul regional din Galicia. Presa spaniolă enumera, joi, viteza excesivă printre cauzele principale ale accidentului de tren soldat cu cel puţin 77 de morţi, miercuri seara, la Santiago de Compostela, în nord-vestul ţării, relatează AFP.

Citeşte şi
Corlăţean: Până acum nu există date că în accidentul feroviar din Spania ar fi fost implicaţi români

"Excesul de viteză în timpul unui viraj, posibila cauză a accidentului. Este vorba despre o curbă foarte complicată, foarte strânsă. De aceea, în locul unde a deraiat trenul, este interzis să se circule cu peste 80 de kilometri pe oră", scrie cotidianul El Pais, potrivit Mediafax. Citând surse apropiate anchetei, cotidianul afirmă că, la momentul accidentului, trenul circula cu o viteză de 180 de kilometri pe oră pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră.

Un purtător de cuvânt al Renfe, compania căilor ferate spaniole, a declarat "că o anchetă este în desfăşurare". "Trebuie să aşteptăm" pentru a cunoaşte cauzele accidentului, "vom afla în curând viteza când analiştii noştri vor examina cutiile negre ale trenului", a precizat acesta.

"Primele ipoteze merg în direcţia excesului de viteză drept cauză a accidentului", comentează, de asemnea, La Voz de Galicia, un cotidian regional.

Trenul venea de la Madrid şi se îndrepta spre localitatea El Ferrol, pe coasta Atlanticului, şi circula pe acest sector pe un tronson de cale ferată de mare viteză, dat în folosinţă în decembrie 2011, pe ruta Ourense-Santiago-Coruna. Acesta transporta 218 pasageri şi patru angajaţi ai Renfe.



Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului. Un bilanţ anterior anunţa 69 de morţi şi 143 de răniţi. "Acestea sunt încă cifre provizorii, însă sunt 60 de morţi", declarase pentru AFP un purtător de cuvânt al prefecturii, adăugând că "111 răniţi au fost identificaţi în timp ce alţi 15 sau 20 nu au putut fi identificaţi".

"Un vagon este distrus" iar "cadavrele sunt pe şine", a declarat anterior preşedintele regiunii, vorbind de o scenă "dantescă" şi raportând aproximativ 200 de răniţi. Patru vagoane erau răsturnate pe şine, dintre care unul era complet distrus, prăbuşit peste un altul, iar fum şi flăcări ieşeau din tren.

×
Subiecte în articol: catastrofa feroviara Spania accident tren