x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cu telefonul mobil în frigider, de teama interceptărilor SUA. Căutat de americani şi acuzat de spionaj, Edward Snowden a dispărut în ceaţă

Cu telefonul mobil în frigider, de teama interceptărilor SUA. Căutat de americani şi acuzat de spionaj, Edward Snowden a dispărut în ceaţă

de Marina Constantinoiu    |    25 Iun 2013   •   18:08
Cu telefonul mobil în frigider, de teama interceptărilor SUA. Căutat de americani şi acuzat de spionaj, Edward Snowden a dispărut în ceaţă
Sursa foto: Glenn Greenwald/Laura Poitras/EPA/Intact Images

Soarta inamicului public numărul unu (cel puţin, pentru moment) al Americii, Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor referitoare la programul de supraveghere Prism iniţiat de Washington, este de negăsit.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a negat, marţi, orice legătură între Rusia şi Snowden, afirmând că fostul consultant al NSA căutat de SUA pentru spionaj “nu a trecut frontiera rusă”. Formularea lui Lavrov, fără îndoială voit ambiguă, nu aduce nicio lămurire şi poate semnifica faptul că tânărul Snowden a sosit duminică pe aeroportul din Moscova fără să părăsească zona de tranzit, unde s-ar afla încă, sau că nici măcar nu ar fi aterizat în Rusia, opinează AFP.

Americanii apelează la ruşi
Secretarul american de Stat John Kerry a cerut marţi Rusiei să dea dovadă de calm şi să-l predea pe Snowden, subliniind că Washingtonul nu doreşte “confruntare”. Kerry a dat asigurări că trasferarea fostului consultant al NSA este o chestiune care ţine de respectarea legii.
Refugiat la Hong Kong, la 20 mai, Snowden ar fi părăsit duminică locul, pentru a se deplasa la Moscova. Dar de atunci nu se mai ştie nimic despre soarta lui. A cerut azil politic în Ecuador, unde încearcă să ajungă, probabil via Cuba şi Venezuela, reaminteşte AFP.
Un om de afaceri islandez care are legături cu site-ul WikiLeaks a dezvăluit marţi că trei zboruri care l-ar fi putut transporta pe Snowden ar fi fost anulate marţi dimineaţă. Olafur Sigurvinsson este un fost şef al DataCell, o companie islandeză care gestionează colectarea de fonduri pentru WikiLeaks. “Presupun că încă este la Moscova”, a declarat Sigurvinsson despre Snowden. Potrivit lui, americanul ar urma să dea semne de viaţă zilele acestea.
Într-un interviu pentru cotidianul The Guardian din 9 iunie, Snowden a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale pentru un Internet liber şi independent de stat.

Viaţa de fugar
În timp ce toată lumea îl caută pe tânărul “turnător” al programului de spionare pe scară largă al Americii, un avocat din Hong Kong a ridicat marţi o parte din vălul care a acoperit viaţa în clandestinitate în megalopolisul chinez a fostului consultant al NSA, subliniind teama acestuia de a petrece luni de detenţie fără laptopurile sale.
Edward Snowden era convins că autorităţile din fosta colonie britanică, restituită Chinei în 1997, îl vor aresta până la urmă.
 "A venit la Hong Kong singur. Se simţea abandonat şi a contactat organizaţii de drepturile omului în legătură cu avocaţii săi", a declarat Ho.
Instalat într-un hotel de lux timp de mai multe zile, el a fost reperat de presă şi l-a părăsit pe 10 iunie. Ulterior, Snowden "a schimbat (locul) o dată sau de două ori", noaptea, într-o discreţie totală, după care s-a refugiat la un susţinător al cauzei sale.
Spaţiul în care a trăit în diferitele ascunzători era "strâmt", dar s-a mulţumit cu el "atât timp cât avea un calculator, pentru a fi în contact cu cine vrea el", potrivit lui Ho.

Cină cu pizza şi Pepsi
În urmă cu o săptămână, consilierii săi au organizat o cină în acest apartament. Meniul conţinea pizza, pulpe de pui cu sos şi Pepsi. Precaut, Snowden le-a cerut celor cu care a luat cina să îşi lase telefoanele mobile în frigider.
Avocaţii i-au spus, atunci, că poliţia din Hong Kong putea să îl aresteze şi să îl plaseze în detenţie provizorie. Un intermediar misterios l-a contactat, ulterior, pe tânărul american în numele Guvernului din Hong Kong, pentru a-l avertiza că nu poate scăpa unei proceduri de examinare a cererii americane de extrădare, oferindu-i totodată asigurări că autorităţile nu intenţionează să îl aresteze dacă părăseşte teritoriul înainte.
Încurajat de aceste garanţii, dar "terorizat" la gândul de a petrece vara în închisorile din Hong Kong, Snowden a luat decizia definitivă  - vineri seara, potrivit lui Ho - de a pleca.

Piraţii păzitori

În timp ce Snowden îşi caută adăpost, Partidul Piraţilor europeni ia poziţie în favoarea sa şi cere Europei să acţioneze pentru a proteja cetăţenii de programul Prism, relatează 01net.com.
Partidul Piraţilor francezi şi omologii săi europeni au dat publicităţii, la 24 iunie, o lungă pledoarie contra Prism şi în favoarea acestor aşa-numiţi whistleblowers, persoane care dezvăluie informaţii referitoare la conduite pe care ei le consideră periculoase pentru oameni, societate, economie sau mediu şi care de manieră dezinteresată decisă să le aducă la cunoştinţa tuturor, uneori punându-şi viaţa în pericol.
Partidul Piraţilor se declară “consternat” de Prism şi de alte programe de acelaşi gen. În opinia lor, “aplicarea acestor programe fără acordul cetăţenilor este o atingere serioasă adusă drepturilor omului, libertăţii de expresie şi vieţii private”. Şi îl aplaudă pe Snowden pentru că a denunţat astfel de practici.

×