x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Clită: Poliţistul danez şi-a cerut scuze pentru jignirea românilor

Cazul Clită: Poliţistul danez şi-a cerut scuze pentru jignirea românilor

de Mihaela Matachita    |    08 Mar 2010   •   00:00

Ove Dahl, investigator şef al Poliţiei din Copenhaga, care se ocupă de crima comisă de românul Marian Clită, şi-a prezentat scuze public în prezenţa mai multor superiori, transmiţând presei o declaraţie în acest sens, preluată de cotidianul Politiken.dk.



Ove Dahl spusese, săptămâna trecută, că "românii nu au scrupule" şi că "te-ar omorî pentru 100 de coroane" (aproximativ 15 euro). "Problema cea mai mare o reprezintă graniţele deschise, prin care suntem năpădiţi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cerşesc şi sparg magazinele ­ totul ", spusese Dahl.

Drept reacţie, vicepreşedintele Partidului Radikale din Danemarca, Zenia Stampe, a făcut plângere la poliţie, cerând anchetarea lui Dahl pentru rasism şi xenofobie. Dar, după ce poliţistul şi-a cerut scuze, Zenia Stampe şi-a retras plângerea. Potrivit site-ului danemarca.dk, ea s-a plâns că în ultimele zile a primit sute de e-mail-uri de ură, zeci de critici pe SMS şi apeluri telefonice din partea danezilor xenofobi şi a celor indignaţi de crima comisă de Clită.

"Infracţionalitatea la români este la fel ca şi la danezi", a atenţionat Gerd Battrup, profesor la Syddansk Univeristet, citat de danemarca.dk, el adăugând că "e un mit că românii sunt mai infractori decât danezii".

Amintim că Marian Clită se află în arest pentru încă 25 de zile în Danemarca pentru omorârea în bătaie, luni, în hotelul Radisson Blu din Copenhaga a unei stewardeze norvegiene.Vera Vilmyren (42 de ani), mamă a doi copii, se afla în camera ei de hotel când Clită, care venise la furat, a omorât-o. El s-a predat miercuri poliţiei din oraşul suedez Malmo, fiind apoi extrădat în Danemarca.

Potrivit Cphpost, Clită a pledat nevinovat la acuzaţia de crimă, dar a recunoscut că a bătut-o pe femeie ca să o facă să nu mai ţipe. El a mai spus că s-a îmbătat la Casino şi apoi s-a dus la întâmplare ca să fure. Înarmat cu o bară de fier, o rangă şi un cuţit, a ales camera stewardesei pentru că uşa era descuiată. "Prefer să stau într-o închisoare daneză decât să mor de foame pe străzile din România", a declarat Clită poliţiştilor.

În România, Marian Clită, infractor recidivist, a fost condamnat, în anul 2000, la 20 de ani închisoare pentru uciderea în bătaie a disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, în temniţă, în 1985. Cum pedeapsa i s-a înjumătăţit, el se afla în libertate la momentul crimei de la Copenhaga.

×
Subiecte în articol: externe