x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul DSK: Camerista, apărată la New York, dar fără susţinere în ţara ei natală

Cazul DSK: Camerista, apărată la New York, dar fără susţinere în ţara ei natală

de Anca Aldea    |    11 Iul 2011   •   12:55

Philippe Bernard a fost trimis de publicatia franceza in vestul Africii pentru a-i cauta familia lui Nafissatou Diallo, tanara imigranta care l-a acuzat pe Dominique Strauss-Kahn ca a violat-o la 14 mai intr-un Hotel din New York. Dupa 12 ore parcurse pe un drum ca-n transee, de parca se angajase sa descopere capatul lumii, jurnalistul a ajuns la destinatie: dealuri inverzite, bogate in vegetatie, acoperite cu banani si mango si presarate cu palcuri de colibe. Era in inima regiunii Fouta Djallon din Guineea (vestul Africii). O carare serpuitoare l-a dus direct la Tchakule, satul in care Nafissatou s-a nascut si a copilarit si unde, astazi, traieste un singur frate al imigrantei, Mamoudou. "Nu am nici o noutate de la sora mea cea mica. Nu-mi spune nimeni nimic si ca asta ma omoara incetul cu incetul. Sufar foarte mult', spune barbatul in varsta de 50 de ani, acoperit cu un boubou (haina lunga si racoroasa, din cap pana in picioare). Din vesmantul de culoare bruna, ii iese o mana agitata: intre degete ii este inclestata o reteta. Sufera de hipertensiune, iar grijile si dorul nu ii fac deloc bine. Are o casa frumoasa si solida, acoperita cu tencuiala in doua culori – verde si ocru – si sustinuta de stalpi solizi, dar locuinta nu este legata nici la o retea de canalizare, nici la sistemul de electricitate. Cu toate acestea, pare o fortareata fata de cocioabele din chirpici din jur. Barbatul a construit casa cu banii trimisi, din Gabon si Angola, de catre sora sa. Tinea permanent legatura cu ea prin intermediul unui telefon mobil, pe care il accesa doar daca "escalada' un deal din apropiere ca sa prinda semnal. Totusi, despre scandalul in care au fost implicati domnisoara Diallo si fostul director general al FMI, fratele presupusei victime a aflat cu o intarziere de o saptamana, deoarece era plecat din satul natal, iar la intoarcere a incercat sa o contacteze, insa fara succes.

"As vrea sa particip la proces, dar nu-mi pot parasi satul', a declarat omul ingandurat, precizand ca are doua sotii si doi copii nascuti aproape in acelasi timp, in urma cu aproximativ doua luni. A sustinut-o intotdeauna, ii cunostea toate problemele si avea grija mereu sa ii serveasca drept model de moralitate. "De fiecare data cand vroia sa-si schimbe serviciul, imi cerea parerea la telefon. Daca nu trebuia sa vanda alcool, atunci eram de acord cu slujba aleasa', povesteste Mamoudou, amintind ca Nafissatou primise, de la el, toate invataturile scrise in Coran. In ciuda grijii pe care i-o purta si a sprijinului pe care i-l acorda de fiecare data, fratele cel mare nu isi poate explica nici astazi motivele pentru care sora sa nu i-a cerut consimtamantul pentru a se casatori: "La noi, nu fetei ii ceri aprobarea pentru casatorie, ci tatalui. In cazul nostru, tatal fiind mort, eu am ramas succesor'.

In Guineea – scrie Le Monde – Nafissatou este considerata, in sanul poporului Foulani din vestul Africii, o femeie care traieste drama clasica a imigrantului aflat in fata confruntarii a doua lumi total diferite. Dar scandalul de la New York incepe are si tente politice in aces colt al lumii. "Nimeni nu m-a contactat', a marturisit Mamoudou. Varul sau, Tidiane Diallo, confirma dezinteresul politicienilor din tara in care s-a nascut camerista imigranta: "Daca Nafissatou provenea din grupurile etnice Malinke sau Sou-Sou, presedintele (din Guineea) s-ar fi ocupat de situatia ei'. In schimb, presedintele s-a rezumat sa-i planga de mila lui Dominique Strauss-Kahn pentru "apartenenta sa la partidul Internationalei Socialiste' si i-a transmis toata compasiunea pentru "un compatriot' aflat in dificultate.

"Poporul Foulani crede ca Nafissatou este o victima; iar minoritatea Malinke o considera o mincionoasa. Scandalul mai adauga inca o picatura in paharul disputelor etnice din prezent', scrie un jurnalist din Guineea, citat de Le Monde. Cu toate acestea, in vreme ce in SUA, justitia pare sa-i tina partea cameristei, in Guineea, Opozitia (formata in mare parte din Foulani) nu a crezut de cuviinta sa intervina. Nafissatou a devenit, fara doar si poate, un simbol, aparat cu incapatanare de studentii din Guineea, care revendica, in mod public, dreptul femeilor de a-si alege singure partenerii de viata. In Guineea, exista insa si o alta categorie – culmea, de femei! – care critica, in termenii cei mai duri, cazul lui Nafissatou: "Sa te culci cu un barbat bogat poate fi privit ca o sansa. O femeie mi-a marturisit ca daca avea ocazia sa se culce cu un om ca DSK, nu ar fi facut mare tam-tam din asta, ci si-ar fi ajutat compatriotii sa scape de sclavie', cunoscand un om atat de puternic, cum este cazul fostului sef al FMI, a declarat o tanara din Guineea.

O camerista de la Hotelul Novotel din Conakry (Capitala Republicii Guineea) i-a marturisit reporterului de la Le Monde ca numerosi clienti i-au facut avansuri. "Dar cand am refuzat, nu s-a intamplat nimic. Atunci cand muncesc, usa camerei de hotel sta larg deschisa. Iar eu nu le dau clientilor timp sa o inchida', a declarat femeia, insinaund ca Nafissatou a consimtit contactul fizic cu DSK.

×