x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul DSK: Procurorul-vedetă.

Cazul DSK: Procurorul-vedetă.

de Anca Aldea    |    20 Mai 2011   •   18:00

Cyrus Vance este pe cale sa faca istorie. Procurorul, care in urmatoarele luni va trebui sa demonstreze culpabilitatea lui Dominique Strauss-Kahn, este fiul unui fost secretar de Stat american (in mandatul lui Jimmy Carter). In varsta de 56 de ani, lui Cyrus i s-a oferit sansa vietii – aceea de a inregistra o victorie rasunatoare in scandalul care il are in centru pe fostul director general al Fondului Monetar International.

Procurorul-vedeta, pozitionat, in 2009, in topul "Celor mai buni avocati din America, sectiunea <>', a absolvit prestigioasa Universitate Yale (din Connecticut), precum si Scoala de Drept din cadrul Universitatii Georgetown. Incepand din anii '80 si pana in 2009, Cyrus a lucrat alaturi de renumitul Robert Morgenthau, procurorul districtual din Manhattan. La zece zile dupa ce Morgenthau si-a anuntat demisia – avea varsta pensionarii – Cy Vance si-a facut publica, in mod oficial, intentia de a candida la functia de procuror districtual. "Cred ca Vance este, de departe, cel mai bun candidat. Un avocat corect, cinstit', declara, in urma cu doi ani, Robert Morgenthau. In toamna lui 2009, lozul castigator cu numele lui Cyrus a fost adus la cunostinta publicului. "Discipolul' castigase relativ usor postul fostului sau "maestru'.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri castigate de Cy Vance a fost in 1995, cand a aparat cu succes 29.000 de angajati ai companiei Boeing, care isi dadusera angajatorul in judecata pentru discriminare la adresa femeilor angajate. Victoria in acest proces i-a adus imediat notorietatea, scrie Le Point. Cyrus Vance a devenit inca de-atunci un protector al "sexului slab', si nu doar un opozant al pedepsei capitale, cum era cunoscut in acea perioada. Se hotarase sa apere femeile victime ale violentelor conjugale inca din 1986, cand i s-a adus la cunostinta un caz tulburator – Susana Jimenez fusese batuta cu bestialitate de fostul sau logodnic, chiar la locul ei de munca. "Acest caz a nascut in sufletul lui Cyrus o adevarata pasiune pentru masurile de prevenire a criminalitatii, dar, in particular, pentru masurile de prevenire in domeniul violentei conjugale', scrie chiar pe site-ul sau personal. Aceasta pasiune l-a manat in toti acesti ani. Iar zilele trecute, aflat pe treptele tribunalului in care s-a negociat eliberarea pe cautiune a lui Dominique Strauss-Kahn, Cyrus Vance a declarat ca, impotriva fostului sef al FMI, exista "acuzatii considerate extrem de serioase in dreptul american', insa "acuzatul va primi toata protectia pe care i-o pune la dispozitie sistemul juridic din Statele Unite'.

×