x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul “îngerului blond” din Grecia are o copie în Irlanda!

Cazul “îngerului blond” din Grecia are o copie în Irlanda!

de Marina Constantinoiu    |    22 Oct 2013   •   19:20
Cazul “îngerului blond” din Grecia are o copie în Irlanda!
O fetiţă blondă de 7 ani a fost preluată de autorităţi de la familia de romi din România la care a fost găsită
Cazul “Mariei”, fetiţa blondă de circa 5 ani, găsită într-o familie de romi din Grecia şi despre a cărei identitate nu se ştie încă nimic, are “o copie” în Irlanda.

Vin frecvent în România
Autorităţile irlandeze au preluat o fetiţă de 7 ani de la o familie de romi din Dublin, pentru a investiga pe marginea identităţii ei, fiindcă la prima vedere aceasta nu seamănă deloc cu “rudele” la care a fost găsită. Respectiva familie de romi este instalată de mai mulţi ani în Irlanda, dar vizitează frecvent România, scrie cotidianul irlandez Sunday World, care publică subiectul în exclusivitate.
Fetiţa, care locuia într-o casă din Tallaght, la periferia Dublinului, a fost încredinţată serviciilor de sănătate irlandeze, în virtutea legii privind protecţia copilului datând din 1991, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, fără a face referiri la familia de romi.

Poliţia a primit un pont de la populaţie
Potrivit Sunday World, poliţia a intervenit după ce a primit informaţii despre lipsa oricărei asemănări fizice între această fetiţă şi familia în care trăia. Persoanele care o creşteau pe blonda cu ochi albaştri de 7 ani afirmă că este fiica lor, născută în 2006.
Cuplul a şi prezentat un certificat de naştere şi un paşaport, dar aceste documente nu au convins poliţia de buna credinţă a adulţilor, mai scrie sursa citată. Sunday World afirmă că o serie de teste ADN ar putea fi efectuate pentru a se stabili legătura sau lipsa oricărei legături de rudenie între fetiţă şi cei la care a fost găsită.
În virtutea legislaţiei irlandeze, copilul poate rămâne într-un centru al serviciului naţional de sănătate timp de o lună, pentru ca apoi să fie încredinţat din nou persoanelor care l-au crescut sau să fie trimis în altă parte.

Mii de apeluri în Grecia
Povestea din Irlanda apare într-un moment în care în Grecia, cuplul de romi care o avea în grijă pe Maria, fetiţa de circa 5 ani care nu are legătură de rudenie cu ei, a fost inculpat pentru răpire. Povestea Mariei a declanşat înregistrarea a mii de apeluri din partea unor rude sau apropiaţi care se aflau în căutarea unor copii dispăruţi.
Poliţia greacă anchetează acum cazuri de copii dispăruţi, originari din cel puţin patru ţări, care ar putea semăna cu misterioasa fetiţă descoperită în tabăra de romi de la Farsala, a anunţat marţi asociaţia care are în îngrijire copilul.
"Sunt aproximativ zece cazuri de dispariţii din ţări precum Statele Unite, Suedia, Polonia şi Franţa, care fac obiectul unor cercetări aprofundate", a declarat pentru AFP Panagiotis Pardalis, purtător de cuvânt al asociaţiei Zâmbet de Copil.
Cuplul de romi la care a fost găsită Maria, format dintr-un bărbat în vârstă de 39 de ani şi soţia sa, în vârstă de 40 de ani, afirmă că fetiţa le-a fost încredinţată de mama ei, o femeie bulgară de etnie romă, deoarece ea nu putea să aibă grijă de ea.
Asociaţia Zâmbet de Copil, care a primit peste 8.000 de apeluri la sfârşitul săptămânii trecute, a transmis aceste mesaje poliţiei. "Sunt părinţi (de copii dispăruţi) care trăiesc în angoasă de ani de zile. Şi avem tendinţa să uităm. Cazul acestei fetiţe ne aminteşte acest lucru şi ne aminteşte că trebuie să acţionăm", a adăugat Pardalis.


×
Subiecte în articol: rromi Irlanda