x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Khashoggi: Ankara deține dovezi care discreditează versiunea saudită

Cazul Khashoggi: Ankara deține dovezi care discreditează versiunea saudită

16 Noi 2018   •   11:01
Cazul Khashoggi: Ankara deține dovezi care discreditează versiunea saudită

Turcia dispune de dovezi, inclusiv de o a doua înregistrare audio, care contrazice versiunea formulată joi de procurorul saudit asupra uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi la Istanbul, relatează vineri cotidianul turc Hürriyet, citat de AFP. 

Procurorul general saudit a cerut joi pedeapsa cu moartea împotriva a cinci acuzaţi pentru rolul lor în uciderea lui Jamal Khashoggi, afirmând că jurnalistul a fost "sedat, ucis şi dezmembrat" la consulatul ţării sale din Istanbul, în 2 octombrie, însă Arabia Saudită l-a reabilitat în totalitate pe prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, supranumit "MBS". 

Potrivit procurorului saudit, o echipă a fost trimisă la Istanbul cu misiunea de a-l aduce pe jurnalist de bună voie sau cu forţa la Riad, însă şeful acesteia a luat pe loc decizia de a-l ucide fără a se consulta cu superiorii săi. El a afirmat că jurnalistul a fost atunci "sedat şi dezmembrat" în clădirea misiunii diplomatice şi că rămăşiţele sale au fost apoi predate unui "colaborator" din exteriorul consulatului. 

Însă influentul editorialist Abdulkadir Selvi, apropiat al puterii, susţine vineri în cotidianul Hurriyet că o înregistrare sonoră a crimei, de care dispun autorităţile turce, arată că nu a existat nicio tentativă de a negocia cu Khashoggi pentru a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită. 

De asemenea, potrivit editorialistului, jurnalistul nu a fost sedat, ci sugrumat sau sufocat, "cu ajutorul unei corzi sau a unui sac din plastic". 

Potrivit lui Selvi, serviciile turce sunt de asemenea în posesia unei a doua înregistrări sonore de 15 minute, realizate înainte de crimă, care nu lasă nicio îndoială în legătură cu caracterul deliberat al crimei. În această înregistrare, "se aude echipa saudită în timp ce discută despre modul în care să-l execute pe Khashoggi, (în timp ce) trece în revistă planul său pregătit din timp şi aminteşte fiecăruia dintre membri rolul său", potrivit lui Selvi. 

"Dovezi au fost adunate şi după crimă, sub forma de apeluri telefonice internaţionale efectuate de echipa saudită", adaugă editorialistul. 

Turcia a calificat joi, prin vocea ministrului său de externe Mevlut Cavusoglu, drept "insuficiente" explicaţiile furnizate de procurorul saudit. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat de mai multe ori că ordinul de a-l ucide pe Khashoggi a fost dat "la cel mai înalt nivel" al statului saudit. El a respins responsabilitatea regelui Salman, însă presa şi responsabili turci anonimi l-au incriminat pe băiatul lui, prinţul Mohammad bin Salman.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: jurnalist asasinat Jamal Khashoggi