x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Litvinenko - Ancheta la Moscova

Cazul Litvinenko - Ancheta la Moscova

de George Daniel Ripa    |    06 Dec 2006   •   00:00
Cazul Litvinenko - Ancheta la Moscova
Specialistii britanici si-au inceput misiunea pe filiera rusa
Britanicii au ajuns la Moscova pentru a descalci itele cazului Litvinenko, dar demersurile lor au inceput deja sa se loveasca de obstacole.

"Oficialii nostri vor urma orice pista in acest caz, oricare ar fi implicatiile politice", a spus ieri John Reid, ministrul de Interne britanic, declaratie ce a iritat Moscova. "Toate aceste speculatii care se fac in legatura cu moartea fostului agent FSB nu fac decat sa deterioreze relatiile bilaterale dintre Marea Britanie si Rusia", a replicat Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus. Britanicii considera serviciile secrete rusesti drept principalul suspect in acest caz, informa ieri The Times. "Stim cum actioneaza FSB-ul in afara tarii si, date fiind circumstantele mortii lui Litvinenko, ei sunt principalul suspect", a declarat o sursa din serviciile secrete britanice.

DEBARCAREA DE LA MOSCOVA. Investigatorii britanici au ajuns ieri la Moscova, unde intentioneaza sa discute in primul rand cu Andrei Lugovoi, fostul spion KGB care s-a intalnit cu Litvinenko in ziua in care acesta din urma a fost iradiat. La nivel declarativ, Moscova este gata sa colaboreze, insa realitatea este cu totul alta. Rusii i-au anuntat pe colegii britanici ca Lugovoi va fi greu de luat la intrebari, intrucat tocmai a fost internat in spital, cu tot cu membrii familiei sale, pentru efectuarea unui nou set de analize pentru stabilirea nivelului radioactivitatii. In plus, Scotland Yard-ul nu a primit permisiunea de a-l interoga pe Mihail Trepaskin, un fost ofiter in serviciile secrete rusesti, care a cerut sa se intalneasca cu britanicii.

PACIENTUL ITALIAN. In tot acest timp, britanicii continua sa il tina sub observatie pe Mario Scaramella, italianul in corpul caruia s-a depistat poloniu 210, intr-o doza de cinci ori mai mare decat limita letala.

×
Subiecte în articol: externe Moscova