x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul regizorului Roman Polanski, un precedent care îi este defavorabil şefului FMI.

Cazul regizorului Roman Polanski, un precedent care îi este defavorabil şefului FMI.

de Marina Constantinoiu    |    17 Mai 2011   •   11:45

Afacerea Roman Polanski, cineastul franco-polonez care a fugit din Statele Unite in 1978 dupa un delict de moravuri, pare sa fie in defavoarea lui Dominique Strauss-Kahn, sunt de parere surse guvernamentale franceze, citate de cotidianul francez Le Point.

Roman Polanski a fost arestat in Elvetia, in septembrie 2009, conform unui mandat de arestare american emis in 1978 pentru relatii sexuale cu o minora in varsta de 13 ani (1977, Los Angeles). Dupa ce a efectuat 42 de zile de inchisoare, cineastul a fost pus in libertate pana la proces, dar a fugit din Statele Unite pentru a scapa de condamnarea care se anunta severa. Elvetia a respins cererea de extradare formulata de autoritatile americane, invocand vicii de procedura. "In Statele Unite nu e de glumit cu povestile sexuale', declara o sursa guvernamentala franceza, citata de respectivul cotidian. "Ca si cum Dominique Strauss-Kahn ar fi criminal de razboi, nu vor sa-l elibereze', adauga sursa, referindu-se la cazul Polanski. "Daca nu poate parasi teritoriul Statelor Unite, si climatul politic din Franta se va schimba', se mai spune.

Directorul FMI a fost inculpat duminica de Parchetul din New York pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoana, presupusa victima fiind o camerista in varsta de 32 de ani de la hotelul Sofitel din Manhattan, unde Strauss-Kahn fusese cazat. Judecatoarea a decis luni mentinerea sefului FMI in arest preventiv, respingand cautiunea de un milion de dolari. Procuratura din New York a anuntat ca ancheteaza si un alt incident cu tenta sexuala in care ar fi fost implicat DSK. "Ni s-a spus ca raportul politiei este catastrofal pentru el', mai spun surse guvernamentale franceze citate de Le Point.
Ce a facut Dominique Strauss-Kahn in ziua cu pricina?
Deocamdata, in centrul dezbaterii se afla agenda lui Strauss-Kahn din ziua cu pricina. France Presse comenteaza ca nimeni nu contesta faptul ca Dominique Strauss-Kahn a parasit in graba, sambata la pranz, hotelul Sofitel din New York. Nu se stie insa daca a fugit sau daca mergea sa manance, scrie AFP.

Cele doua ipoteze ilustreaza dezbaterea care se contureaza intre acuzare si avocatii lui DSK, acuzat de tentativa de viol si agresiune sexuala de acea camerista despre care inca nu s-au aflat prea multe detalii.

La audierea de luni, unul dintre avocatii sefului FMI, Benjamin Brafman, a lasat sa se intrevada linia generala a apararii, ironizand "inexactitatile' calendarului tentativei de viol si al presupusei fugi a clientului sau.

Potrivit politiei si acuzarii, DSK se afla intr-un apartament luxos al hotelului Sofitel din Times Square, cand o camerista a intrat in camera si a fost, potrivit spuselor acesteia, agresata sexual de un barbat dezbracat. Politia a anuntat initial ca faptele s-au produs in jurul orei 13:30, dar anchetatorii afirma acum ca au avut loc pe la ora 12:00, cu o ora si jumatate mai devreme. Procurorii afirma ca DSK a parasit in graba hotelul si s-a dus la aeroportul Kennedy, unde s-a urcat intr-un avion al companiei Air France, cu destinatia Paris. Avionul mai avea 10 minute pana la plecare cand doi detectivi l-au ridicat pe fostul ministru francez de pe locul lui de la clasa intai.

Biletul de avion pentru Paris era rezervat de mai mult timp
Procurorul John McConnell a declarat luni la tribunal ca inregistrarile camerelor de supraveghere de pe culoarele hotelului il arata pe Strauss-Kahn "foarte grabit'. Pe baza programului din acea zi al sefului FMI, judecatoarea Melissa Jackson i-a refuzat eliberarea pe cautiune, considerand ca acesta ar putea fugi din Statele Unite. DSK si-a petrecut noaptea de luni spre marti in inchisoarea Rikers Island, un imens complex penitenciar situat pe o insula din nord-estul Manhattan-ului, care gazduieste circa 14.000 de persoane.

Insa avocatul Brafman are o alta versiune a faptelor. "Se grabea pentru ca trebuia sa se intalneasca cu cineva sa manance', a spus avocatul, care in trecut i-a aparat si pe cantaretii Jay-Z si Michael Jackson. Asigurand ca va aduce la timp declaratia persoanei cu care a luat DSK dejunul, Brafman a spus ca biletul pentru zborul Air France era rezervat cu multa vreme inainte. "Ideea conform careia a plecat de la hotel si s-a grabit la aeroport, fugind dupa ce a comis un delict, este cu totul si cu totul falsa', a spus el. Chiar daca avocatul reuseste sa adune alibiuri pentru felul in care clientul sau si-a petrecut timpul dupa presupusa agresiune, nu se rezolva misterul celor intamplate in camera de hotel.

Un obstacol insemnat: Juratii
Procurorii afirma si ei ca sunt siguri de ceea ce sustin. In afara marturiei presupusei victime, duminica au fost prelevate probe ADN suplimentare de la Strauss-Kahn pentru a gasi eventuale urme de violenta. "Victima a dat amanunte revalatoare' si perchezitia efectuata in camera pare "a corespunde versiunii sale', a spus procurorul.

Dominique Strauss-Kahn va avea de infruntat un obstacol insemnat: juratii, majoritatea proveniti dintre muncitori si categorii multietnice. "Totul va parea foarte clasic: omul alb bogat care profita de o tanara imigranta', este de parere Frank Bress, profesor la New York Law School. "Ca un bun avocat ce este, Brafman va face tot ce se poate inainte de proces si in timpul procesului pentru a demonstra ca acesta discriminare nu-si are locul in acest dosar', adauga el. El apreciaza ca mai exista un factor aproape necunoscut: credibilitatea cameristei. "Nu se stie ce se poate descoperi maine', incheie Frank Bress.

×