x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Skripal. Londra „anticipase” sancțiunile din parte Moscovei

Cazul Skripal. Londra „anticipase” sancțiunile din parte Moscovei

17 Mar 2018   •   15:53
Cazul Skripal. Londra „anticipase” sancțiunile din parte Moscovei

Ministerul britanic de externe a anunţat sâmbătă că ''anticipase'' măsurile de retorsiune luate de către Moscova, drept represalii în scandalul provocat de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, şi că, pentru săptămâna viitoare, este prevăzută o reuniune a Consiliului securităţii naţionale, relatează AFP şi Reuters. 

''Noi anticipasem un răspuns de acest fel'', a anunţat un purtător de cuvânt al Foreign Office-ului (Ministerul britanic de Externe). ''Consiliul securităţii naţionale se va întruni la începutul săptămânii viitoare pentru a reflecta la viitoarele etape'', a adăugat el. 

În opinia purtătorului de cuvânt, ''răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele: tentativa de asasinare a două persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu există nici o altă concluzie decât cea a culpabilităţii statului rus''. 

Blamând Rusia pentru ''încălcarea flagrantă a dreptului internaţional'', el a admis totuşi că ''nu este în interesul naţional'' al Marii Britanii ''de a rupe orice dialog'' între cele două ţări. 

Cu câteva ora mai înainte, Moscova, care l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a anunţat expulzarea iminentă a 23 de diplomaţi britanici şi încetarea activităţilor institutului British Council în Rusia, ca răspuns la ''acuzaţiile, nefondate, referitoare la incidentul din 4 martie'', lansate de Londra. 

Aceste decizii survin ca urmare a sancţiunilor anunţate miercuri de către premierul britanic, Theresa May, care a făcut vinovată Rusia de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia), cele două persoane fiind spitalizate în continuare în stare critică. 

Şefa guvernului britanic a ordonat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, o măsură inedită de la încheierea Războiului Rece, şi îngheţarea contactelor bilaterale cu Rusia. 

Moscova a negat de la început că a comandat acest atac, comis cu un agent neurotoxic Noviciok, pe care, potrivit unuia dintre inventatorii săi care trăieşte acum în SUA, doar Rusia este capabilă să-l producă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: serghei skripal londra Moscova sanctiuni