x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce au scris marile agenţii internaţionale de presă despre protestul de la Bucureşti de duminică

Ce au scris marile agenţii internaţionale de presă despre protestul de la Bucureşti de duminică

23 Ian 2017   •   16:51
Ce au scris marile agenţii internaţionale de presă despre protestul de la Bucureşti de duminică

Agenţiile de presă internaţionale au reflectat protestele de duminică de la Bucureşti, remarcând prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis printre manifestanţi. 

Reuters scrie că mii de români au manifestat în Bucureşti şi în întreaga ţară duminică, pentru a protesta împotriva intenţiilor guvernului de a decriminaliza anumite infracţiuni şi de a graţia anumiţi condamnaţi prin decrete de urgenţă despre care criticii spun că ameninţă să submineze combaterea corupţiei la nivel înalt. 'Deşi România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, sistemul său judiciar continuă să fie monitorizat de Comisia Europeană, care a lăudat eforturile magistraţilor de a lupta cu corupţia larg răspândită, dar a remarcat că politicenii români au un istoric de încercări de a adopta legi care pot slăbi puterile anchetatorilor", încheie Reuters. 

France Presse evidenţiază că "peste 10.000 de români, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, au ieşit în stradă duminică pentru a protesta împotriva unui decret care ar permite unor politicieni să scape de urmărirea penală'. 

"Comisia Europeană, care urmăreşte îndeaproape reforma justiţiei în România, avertizase în raportul său anual din 2015 asupra oricărui proiect de lege care ar avea ca efect albirea unor indivizi condamnaţi pentru delicte de corupţie", notează AFP. 

Agenţia de presă DPA a relatat duminică despre manifestaţia de la Bucureşti "împotriva planurilor guvernului de a relaxa legile anti-corupţie". 

Agenţia Associated Press, preluată de The Guardian, New York Times şi Washington Post, remarcă protestele din toată ţara şi prezenţa preşedintelui Iohannis la manifestaţia de la Bucureşti. Agenţia mai remarcă şi faptul că la protest au participat oameni în vârstă, dar şi familii cu copii. 

Agenţia spaniolă EFE scrie că la protestul de la Bucureşti au participat 30.000 de oameni, spre deosebire de celelalte agenţii, care vorbesc despre 10.000. De asemenea, aminteşte că preşedintele Iohannis a încercat să blocheze ordonanţa 'controversată' cu privire la graţierea condamnaţilor care au adus statului prejudicii sub 200.000 de RON prin apariţia sa miercurea trecută la şedinţa de guvern. 

BBC scrie că zeci de mii de oameni au manifestat duminică în Bucureşti şi că preşedintele Iohannis s-a aflat printre ei şi a declarat că este la fel indignat de proiectul legislativ, citează Agerpres.

×