x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE anunţă noi măsuri privind facilitarea restituirii bunurilor de patrimoniu care au părăsit ilegal ţara

CE anunţă noi măsuri privind facilitarea restituirii bunurilor de patrimoniu care au părăsit ilegal ţara

30 Mai 2013   •   17:45
CE anunţă noi măsuri privind facilitarea restituirii bunurilor de patrimoniu care au părăsit ilegal ţara

Comisia Europeană a anunţat joi noi măsuri menite să ajute statele membre să îşi recupereze bunurile din patrimoniul naţional care au părăsit ilegal teritoriul lor, informează agerpres.ro.

Vicepreşedintele CE Antonio Tajani, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat, a propus joi consolidarea mecanismelor de restituire de care dispun statele membre, deoarece legislaţia actuală nu se dovedeşte suficient de eficientă atunci când vine vorba de recuperarea bunurilor din patrimoniul naţional care au părăsit ilegal teritoriul unei ţări, potrivit unui comunicat CE.

Modificările vor garanta recuperarea unui număr mai mare de bunuri culturale, termenul-limită pentru cererile de restituire va fi extins, orice posesor al unui obiect care solicită despăgubiri pentru returnarea obiectului va trebui să dovedească faptul că acesta nu a fost achiziţionat ilegal cu bună ştiinţă, iar schimbul de informaţii dintre autorităţile naţionale în ceea ce priveşte circulaţia obiectelor de mare valoare culturală va fi îmbunătăţit.

Pierderea bunurilor culturale clasificate ca "bunuri aparţinând patrimoniului naţional cu valoare artistică, istorică sau arheologică" este o formă deosebit de gravă de trafic ilegal de bunuri culturale, explică Comisia. Ea privează cetăţenii de istoria şi identitatea lor şi pune în pericol conservarea patrimoniului cultural al statelor membre, potrivit aceleiaşi surse.

"Protejarea patrimoniului cultural al tuturor statelor membre este de o importanţă majoră pentru Uniunea Europeană. Propunerea noastră este, prin urmare, necesară pentru a consolida şi mai mult eficacitatea luptei împotriva traficului ilegal de bunuri culturale. Efectul negativ asupra patrimoniilor noastre naţionale reprezintă o ameninţare gravă la adresa protejării originilor şi a istoriei civilizaţiei noastre", a declarat Antonio Tajani.

"Suntem toţi de acord în legătură cu marea valoare a patrimoniului european şi cu necesitatea de a utiliza toate modalităţile disponibile pentru a-l proteja, inclusiv măsurile la nivelul UE. Consider că informaţiile privind bunurile care au părăsit ilegal teritoriul unei ţări trebuie să circule mai rapid şi într-un cadru mai larg şi că este necesară o cooperare mai puternică între autorităţile responsabile din statele membre", a afirmat şi comisarul pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Traficul ilegal cu bunuri culturale cuprinde o gamă largă de activităţi, de la scoaterea în mod ilegal de pe teritoriul unui stat a bunurilor culturale, fără a deţine autorizaţia obligatorie, până la comerţul cu bunuri furate. Acesta este deseori urmarea unor activităţi de criminalitate organizată, în special pe o piaţă internă fără frontiere, cu un important patrimoniu cultural şi istoric, conform comunicatului. 

×
Subiecte în articol: bunuri patrimoniu Comisia Europeana