x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce dramă i-a marcat destinul lui Joe Biden

Ce dramă i-a marcat destinul lui Joe Biden

de Dan Constantin    |    21 Oct 2013   •   18:57
Ce dramă i-a marcat destinul lui Joe Biden
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Mediafax

Victor Ponta, premierul României, este primit astăzi la Casa Albă de vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden.
Este un succes al diplomaţiei române şi al politicii USL, care primeşte prin această întâlnire un vot de încredere, anulând suspiciunile lansate despre “izolarea” lui Victor Ponta de către cancelariile Occidentale. Premierul român a sosit în SUA ca reprezentantul unei ţări solid intrate în angajamentele NATO, aliat fidel şi ireversibil al Americii.

Viaţa lui Joe Biden a fost marcată la primul mare succes politic de o imensă dramă, care a impresionat America. Se vorbeşte puţin despre suferinţa prin care a trecut în tinereţe; cei care îl cunosc acum, ca al 47-lea vicepreşedinte al SUA, văd persoana jovială, plină de umor, care serveşte interesele Americii cu ardoare, umăr la umăr cu preşedintele Obama.

Biden s-a născut în 1942, în Scranton, Pennsylvania, într-o familie modestă, catolică irlandeză. Tatăl lui era dealer de maşini după criza din anii ’50. A făcut studii de drept la Universitatea Syracusa din statul Delaware. S-a căsătorit în 1966 cu Neilia Hunter, colegă de colegiu, care i-a dăruit trei copii. A intrat în viaţa politică şi la 29 de ani era ales senator, în noiembrie 1972, din partea statului Delaware. Era cel mai tânăr senator ales din istoria modernă a Statelor Unite. Cu o săptămână înainte de Crăciun, soţia şi cei trei copii, ieşiţi la cumpărături, sunt victimele unui cumplit accident: maşina lor este lovită de un camion, al cărui şofer era beat. Soţia lui şi fiica, Naomi Christina, de 13 luni, au murit, iar cei doi băieţi au fost grav răniţi. Biden a depus jurământul de senator îndoliat, în ianuarie 1973, fiind la spital, lângă copiii lui răniţi. Şi-a crescut cei doi fii singur până când s-a recăsătorit, în 1977, cu Jill Tracy, profesoară, cu care are o fiică, Ashley, născută în 1981.

Unul din băieţi, Beau Biden, este procuror general al statului Delaware şi a servit în războiul din Irak, în 2003; celălalt fiu, Hunter Biden, este avocat la Washington.
În 2009, Joe Biden, proaspăt vicepreşedinte al SUA, a vizitat România însoţit de fiica Ashley şi de una din nepoate. Biden este un sprijinitor al măsurilor de ecologizare a SUA, cunoscut promotor al energiilor neconvenţionale, al transportului feroviar (a făcut zilnic, ani buni, naveta între Washington şi Scranton cu trenul).
A fost reales fără întrerupere în Senat, unde a avut o prestaţie remarcabilă ca preşedinte al comisiei de politică externă, cunoscând direct numeroşi lideri din ţările lumii. Are în răspundere, între altele, ca vicepreşedinte, dosarul scutului antirachetă. Cariera lui Victor Ponta de jurist, dar şi firea lui deschisă, spontană sunt premise pentru ca întâlnirea cu Joe Biden să fie din start un succes.

×
Subiecte în articol: Joe Biden