x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce îi mai roade pe germani. Legătura dintre şist şi bere!

Ce îi mai roade pe germani. Legătura dintre şist şi bere!

de Istvan Deak    |    26 Mai 2013   •   18:12
Ce îi mai roade pe germani. Legătura dintre şist şi bere!
Producătorii sunt îngrijoraţi de cât de mult ar putea afecta metoda fracturării hidraulice calitatea berii
Uitaţi de îngrijorările legate de mediu! Când vine vorba despre fracturarea hidraulică, germanii au o spaimă foarte bine conturată: cam cât de mult le poate afecta această procedură de extracţie a gazelor de şist calitatea...berii.
Într-o scrisoare adresată mai multor ministere din Berlin, ei şi-au exprimat preocuparea că exploatarea gazelor de şist ar putea polua aprovizionarea cu apă şi astfel încălca o lege privind puritatea berii ce datează din 1516, relatează publicaţia germană Der Spiegel.
Regulamentele care controlează producerea de bere în Germania datează de pe vremea legii privind puritatea berii, numite ''Reinheitsgebot'', din 1516 - prima lege din lume privind puritatea alimentară. Potrivit Federaţiei Berarilor, berea germană este fabricată încă numai din malţ, hamei, drojdie şi apă.

Unde...forezi şi unde...crapă
Bătălia privind fracturarea hidraulică a luat în Germania o turnură neaşteptată: fabrici de bere germane avertizează acum că metoda controversată de extracţie a gazelor naturale din straturi de rocă aflate la adâncime în pământ ar putea afecta capacitatea de a prepara cea mai bună bere.
Coaliţia aflată la guvernare a cancelarului german Angela Merkel a elaborat reglementări privind metoda fracturării hidraulice, dar berarii spun că legile propuse nu merg suficient de departe. “Schimbările legislative planificate de guvernul federal până în prezent nu sunt suficiente pentru a garanta siguranţa alimentării cu apă potabilă şi a respecta cerinţele Reinheitsgebot”, se arată în scrisoare. Un purtător de cuvânt al Federaţiei a confirmat conţinutul scrisorii pentru Der Spiegel.
Scrisoarea merge mai departe, argumentând că industria berii este dependentă de apa potabilă de înaltă calitate, iar fracturarea hidraulică ar putea reduce sau chiar elimina complet siguranţa aprovizionării cu apă. Federaţia solicită Guvernului să continue dezbaterea pe această temă înainte de a ajunge la o decizie finală.
Încercările de a introduce legislaţia privind fracturarea hidraulică la Berlin au fost amânate de mai multe ori, aminteşte Spiegel. La mijlocul lunii mai, Cabinetul Merkel a fost de acord cu privire la o propunere de a interzice fracturarea în bazinele hidrografice ale lacurilor, cum ar fi Lacul Konstanz din sudul Germaniei, care sunt surse de apă potabilă. Dar mai multe zone vor fi scutite de interdicţie.

Metoda controversată
Berlinul intenţionează să elaboreze o lege care să stabilească condiţiile în care tehnologia ar putea fi utilizată în Germania. Procedura fracturării hidraulice este utilizată pentru a elibera gazul de şist din depozitele de rocă aflate la adâncime în pământ. Procesul este controversat, notează publicaţia germană, deoarece, printre alte motive, implică utilizarea de substanţe chimice care ar putea polua alimentarea cu apă.
La reuniunea Consiliului European dedicată energiei, de miercuri, de la Bruxelles, liderii europeni au discutat despre viitorul gazelor de şist şi fracturarea hidraulică pe continent. Premierul britanic David Cameron a declarat ziariştilor că Europa “nu trebuie să rămână în urmă în cursa globală. Europa are 75% din resursele de gaze de şist deţinute de SUA, dar America forează de 100 de ori mai repede decât Europa”.
Până în prezent, nu a existat niciun acord în cadrul UE cu privire la modul în care ar trebui exploatate gazele de şist. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că Europa ar trebui să urmărească toate resursele energetice, dar este la latitudinea fiecărei ţări cum să facă acest lucru.

×
Subiecte în articol: gaze de sist