x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce joc face Pakistanul?

Ce joc face Pakistanul?

de Irina Cristea    |    02 Mai 2011   •   19:58

Prezenţa lui Osama ben Laden nu într-o peşteră inaccesibilă, ci într-un cochet oraş-garnizoană situat la 80 de kilometri de capitala pakistaneză are darul de a da serios de gândit cu privire la angajamentul real al regimului de la Islamabad în combaterea terorismului şi, în special, în anihilarea Al-Qaeda. Ea indică foarte clar că în Pakistan există forţe care îi susţineau pe saudit şi reţeaua teroristă pe care acesta o "păstorea". Şi este vorba de forţe la nivel suficient de înalt pentru ca îngrijorarea să fie maximă.

Pentru că nu este de ici, de colo, ca cel mai căutat om de pe planetă să se adăpostească, fără a fi cunoscut şi deranjat, într-o reşedinţă de pe teritoriul unei ţări angajate în lupta contra terorismului.  Nu o dată, SUA şi state aliate au acuzat Pakistanul că practică un joc dublu pe frontul antitero.

Publicaţia online a Stratford Global Intelligence se întreabă dacă Pakis­tanul ştia că ben Laden era refugiat la Abbottabad, şi, invers, dacă Statele Unite, o dată la curent cu acest lucru, s-au asigurat ca nimeni să nu prevină pe nimeni din rândul autorităţilor pakistaneze, până la asalt. "Abbottabad este un oraş de garnizoană, cu o Academie Militară. Oamenii se vor întreba cum ei (Osama ben Laden şi oamenii săi) au făcut să ajungă acolo", subliniază jurnalistul pakistanez Rahimullah Yusufzai, unul dintre cei mai buni cunoscători ai talibanilor şi Al-Qaeda. "Acest lucru riscă să crească presiunea asupra Pakistanului şi să ridice întrebări asupra numărului doi
şi altor responsabili din cadrul Al-Qaeda, care, s-ar putea, de asemenea, ascunde acolo", a declarat Yusufzai, pentru AFP.

×