x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce "perle" cu pretenţii ştiinţifice au scos vedetele în 2011. De la curele de "detoxificare" până la sperma de balenă

Ce "perle" cu pretenţii ştiinţifice au scos vedetele în 2011. De la curele de "detoxificare" până la sperma de balenă

de Carmen Plesa    |    29 Dec 2011   •   21:00
Ce "perle" cu pretenţii ştiinţifice au scos vedetele în 2011. De la curele de "detoxificare" până la sperma de balenă

Se lauda public ca iau tot felul de pas­tile, isi promoveaza curele de "detoxi­ficare" si avertizeaza publicul ca nu e de intrat in apa oceanului, pentru ca e sarata din cauza spermei balenelor. Acestea sunt doar cateva dintre "perlele" cu pretentii stiintifice pe care le-au scos vedetele in acest an.

Fundatia "Sense About Science", care colaboreaza cu mai multe organizatii ale oamenilor de stiinta, a criti­cat vedetele care fac astfel de de­cla­ratii ce pot povoca multa confuzie in randul publicului.

Celebrul Simon Cowell, miliardar din swhobizul international si jurat in programe de televiziune gen "X Factor" sau "Britanicii au talent", a declarat in acest an ca se trateaza, intravenos, cu un cocteil de vitamina C, B12 si magneziu, care il fac sa arate si sa se simta mult mai tanar.

Ursula Arens, medic nutritionist la British Dietetic Association, a declarat ca e foarte putin probabil ca tratamentul pe care il face Cowell sa ofere beneficii, exceptand cazul in care o persoana sufera de o anumita deficienta. Altfel, vitaminele si mineralele trebuie luate din alimente. "Absorbtia vitaminelor este foarte eficienta si – cu exceptia cazurilor in care o persoana este foarte bolnava sau sufera de probleme intestinale – aproape tot ce consumati este preluat de organism", a spus nutritionista.

Starul american de televiziune Nicole "Snooki" Polizzi a reusit, la randul ei, sa atraga atentia oamenilor de stiinta prin declaratiile ei cel putin... ciudate. Vedeta a sustinut in public ca nu-i place sa mearga la plaja pentru ca "apa e plina de sperma de balena. De aceea oceanul e sarat".

Simon Boxall, oceanograf la Universitatea din Southampton, a contrazis cu argumente stiintifice afirmatiile vedetei americane.
"Sarea din mare vine ca urmare a milioanelor de ani in care apa a curs peste minerale si roci. Le dizolva treptat si de aici si natura «sarata» a marii. Sarea, de fapt, protejeaza oceanul, nu factorii patogeni umani", a mai explicat oceanograful.

Critici din partea oamenilor de stiinta a primit si actrita Gwyneth Paltrow, care isi lauda pe blog curele de "detoxificare" si "curatare" a organismului. "Corpul uman are un sistem de detoxificare extraordinar, sub forma ficatului si rinichilor. E mai bine sa bei multa apa, sa mananci echilibrat, sa dormi cat trebuie si sa lasi corpul sa se ocupe de detoxificare", a declarat medicul si realizatorul tv Christian Jessen.
Oamenii de stiinta au atras atentia ca vedetele au o asemenea influenta asupra publicului, incat declaratiile lor pot fi luate repede drept adevaruri general valabile si puse in practica, desi unele sunt total false ori nocive pentru sanatate.

×