x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce planuri are Papa Benedict al XVI-lea după retragere. Vezi anunţul purtătorului de cuvânt al Vaticanului

Ce planuri are Papa Benedict al XVI-lea după retragere. Vezi anunţul purtătorului de cuvânt al Vaticanului

11 Feb 2013   •   15:29
Ce planuri are Papa Benedict al XVI-lea după retragere. Vezi anunţul purtătorului de cuvânt al Vaticanului
Sursa foto: Facebook

Papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de AFP. Retragerea la mânăstire va avea însă loc după un sejur al Suveranului Pontif în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat astăzi demisia. El a explicat că nu mai are forţele necesare pentru a conduce Biserica, din cauza vârstei. Retragerea oficială va avea loc pe 28 februarie. Următorul Papă va fi ales până la sfârşitul lunii martie.

Discursul Suveranului Pontif în faţa Consistoriului întrunit luni pentru a stabili datele unor canonizări. Redăm integral textul:

"Preaiubiţi fraţi,

V-am convocat la acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei cauze ale canonizării, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa bisericii.

După ce mi-am scrutat în mod repetat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că, din cauza vârstei avansate, nu mai am forţe pentru a exercita aşa cum se cuvine misiunea petrină (încredinţată de sfântul Petru - n.red.). Sunt foarte conştient că această misiune, prin natura sa spirituală, trebuie dusă la bun sfârşit nu doar cu fapte şi cuvinte, ci şi - în aceiaşi măsură - cu suferinţă şi rugăciune.

Totuşi, în lumea de astăzi, supusă unor transformări rapide şi zguduită de întrebări de profundă relevanţă pentru o viaţă de credinţă, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi pentru a anunţa Evanghelia, este nevoie atât de o vigoare a trupului, cât şi a spiritului, vigoare care, în ultimele luni, a slăbit în mine în aşa măsură încât trebuie să-mi recunosc incapacitatea de a-mi îndeplini în mod adecvat misiunea ce mi-a fost încredinţată.

Din acest motiv şi pe deplin conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate, declar că renunţ la misiunea de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, ce mi-a fost încredinţată de Cardinali la 19 aprilie 2005, astfel că, din 28 februarie 2013, orele 20:00, tronul Romei, tronul Sfântului Scaun, va rămâne vacant şi va trebui convocat, prin intermediul celor care au această competenţă, Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif.

Preaiubiţi fraţi, vă mulţumesc din inimă pentru toată iubirea şi strădaniile cu care m-aţi susţinut în misiunea mea şi vă cer iertare pentru toate defectele mele.

Acum, să încredinţăm Biserica în grija Păstorului Nostru Suprem, Domnului Nostru Iisus Hristos, şi s-o implorăm pe Maria, Sfânta sa Mamă, să-i asiste cu bunătatea sa maternă pe Părinţii Cardinali în alegerea noului Suveran Pontif. În ceea ce mă priveşte, mi-aş dori să servesc din toată inima Sfânta Biserică a lui Dumnezeu şi pe viitor, printr-o viaţă dedicată rugăciunii".



×
Subiecte în articol: demisie papa demisie papa benedict