x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce tehnologie de vârf? După dezvăluirile lui Snowden, serviciile secrete ruse trec la...maşina de scris!

Ce tehnologie de vârf? După dezvăluirile lui Snowden, serviciile secrete ruse trec la...maşina de scris!

de Istvan Deak    |    15 Iul 2013   •   19:03
Ce tehnologie de vârf? După dezvăluirile lui Snowden, serviciile secrete ruse trec la...maşina de scris!

Înapoi la maşina de scris! Este doar una dintre consecinţele colaterale ale dezvăluirilor făcute de fostul agent al NSA: pe Internet nimic nu mai este sigur.

“Tăbliţele de piatră, inscripţiile în bronz, manuscrisele pe pergament sau foi de papirus, documentele caligrafiate sau dactilografiate, strînse în dosare, depuse în arhive, păzite toate cu străşnicie, în seifuri sau sub vitrinele de sticlă armată riscă infinit mai puţin să fie furate decît informaţiile strict secrete care circulă pe Internet. Constatarea este la mintea cocoşului, dar a fost nevoie de cazul Snowden, de afacerea Wikileaks, pentru ca, brusc, serviciile secrete să aibă revelaţia vulnerabilităţii mesajelor strict confidenţiale”, comentează şi dw.de.

După dezvăluirile tânărului american Edward Snowden, informaticianul colaborator al NSA care a dezvăluit lumii programul secret american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale, Prism, unul dintre serviciile speciale ruse a decis să călătorească în timp, achiziţionând...maşini de scris pentru a redacta documente secrete! Informaţia a fost dată publicităţii de cotidianul rus Izvestia şi preluată de presa din întreaga lume.

Călătorie în timp


FSO, serviciul federal de protecţie, urmaş al temutului KGB, a decis să facă pasul înapoi. Chiar dacă stârneşte zâmbete uşor condescendente unor “fani” fanatici ai noilor tehnologii de comunicare, reîntoarcerea la maşina de scris, în anumite cazuri, este cât se poate de logică. Şi de profitabilă pentru fabricanţii legendarelor maşini de scris Adler şi Olympia. FSO a lansat o licitaţie pentru achiziţionarea a 20 de maşini de scris.
Comanda expresă a executării a 20 de maşini de scris, expediată de la Kremlin via internet, pe adresa firmei Olympia cu sediul în Hattingen, nu are absolut nimic în comun cu nostalgiile ale vreunui colecţionar secret, ci cu iluzia că mesajele dactilografiate pe hîrtie sunt mai puţin vulnerabile decît cele formulate în mediul virtual.

Pe comandă

Dar pentru ca identificarea redactorului mesajului să fie totuşi posibilă, dar numai de către cei iniţiaţi, fiecare maşină de scris comandată de Kremlin trebuie să aibă propria ei semnătură. “Detaliul retrezeşte celor care au trăit şi în perioada dictaturii comuniste, sinistre amintiri: lungile cozi la care, cu maşinile lor de scris în braţe, oamenii îşi aşteptau rîndul la oficiile de înregistrare ale Securităţii. Identificarea şi verificarea maşinii de scris era obligatorie, cine nu se supunea “regulilor în vigoare” risca necazuri mari”, comentează dw.de. Suma la care se ridică livrarea este de 486.500 de ruble (11.500 de euro).

Moscova nu crede, deci, în lacrimi, însă crede în spioni!
Are şi motive. Snowden a întors pe dos lumea cu dezvăluirile sale despre programele secrete ale americanilor de monitorizare a Internetului şi a convorbirilor telefonice, Wikileaks publică cu dezinvoltură documente top secrete, iar convorbirile premierului rus, Dmitri Medveev, au fost interceptate la summit-ul G20 de la Londra, explică, pentru Izvestia, o sursă din cadrul FSO. “S-a decis să se utilizeze mai multe documente pe hârtie”, potrivit aceleiaşi surse.

Sabie cu două tăişuri

Acţiunile lui Snowden sunt o sabie cu două tăişuri. Ele au distrus nu doar mitul intimităţii cetăţeanului, care a aflat oficial că Guvernele pot spiona orice ci, în oglindă, şi Guvernele se tem, căci spionii pot dezvălui presei orice.

Surse din cadrul FSB au explicat că, în unele cazuri, "a scrie sau a imprima fişiere către şi de la dispozitivele electronice nu este considerat sigur". "După scandalul WikiLeaks, dezvăluirile lui Snowden şi ştirile cu privire la interceptarea apelurilor telefonice ale lui Medvedev, s-a decis să se consolideze practica de a redacta documente pe suport de hârtie", relevă sursa citată anterior.

FSO a refuzat să comenteze ştirea, precizează agenţia franceză de ştiri AFP. Potrivit unor experţi în domeniul securităţii, citaţi de Izvestia, maşinile de scris sunt încă folosite în multe departamente speciale ale Ministerului Apărării, unde sunt preferate documentele "pe suport fizic", de hârtie, în locul celor în format electronic, stocate în calculator. Potrivit Izvestia, Ministerul Apărării foloseşte hârtia, iar informaţiile confidenţiale îi parvin ministrului şi şefului de Stat Major tipărite pe hartiei, nu electronic, pe email. “Din punctul de vedere al securităţii, orice comunicaţie electronică este vulnerabilă. Se pot capta orice fel de informaţii de la un computer”, potrivit deputatului şi fostului director al FSB (fostul KGB) Nikolai Kovalev.

Probleme cu producţia şi consumabilele

Termenul de livrare este foarte scurt – pînă la 30 august, ceea ce ridică unele probleme firmei Olympia, mai ales după închiderea filialei de montaj din Wilhelmshaven. Doar în acest an au fost produse totuşi şi vîndute 2.800 de maşini de scris. Plăcut surprinsă de sporirea cererii de maşini de scris, nu numai pe piaţa africană, este şi firma Triumph-Adler, care după 105 ani de existenţă a fost cumpărată de firma Bandermann din Kaarst, completează dw.de.

Contractele celor două firme cu serviciile secrete ruseşti mai au o componentă lucrativă. Fără existenţa unei benzi de scris, mesajul nu poate fi imprimat. Iar fără existenţa unui sistem mobil de securizare, nici serviciile secrete nu mai pot fi sigure că mesajele dactilografiate sunt ferite de privirile cine ştie cărui Big Brother. Potrivit spuselor fostului KGB-ist Nikolai Kovalev, citat de Izvestia, privilegiate rămîn în lupta pentru apărarea caracterului strict secret al unui document “mijloacele cele mai primitive, maşina de scris, mîna şi stiloul”.

×