x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce ţepe işi mai iau romănii in străinătate

Ce ţepe işi mai iau romănii in străinătate

de Carmen Plesa    |    14 Iul 2007   •   00:00
Ce ţepe işi mai iau romănii in străinătate
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu /

Inainte să plece la muncă in străinătate, romănul trebuie să ştie la ce surprize urăte se poate aştepta din partea angajatorilor străini.

Oricăt de harnic ar fi un romăn, după căteva luni de muncă in străinătate nu poate veni in ţară cu maşină de lux şi bani de vilă, decăt dacă, eventual, hărnicia i s-a manifestat la clonat carduri. Romănul mai puţin şcolit sau cu specializare mai puţin căutată trebuie să se mulţumească cu slujbe la care străinii strămbă din nas.


Slujbe - Exploatare, bani puţini sau deloc, condiţii mizerabile de cazare

Inainte să plece la muncă in străinătate, romănul trebuie să ştie la ce surprize urăte se poate aştepta din partea angajatorilor străini.

Oricăt de harnic ar fi un romăn, după căteva luni de muncă in străinătate nu poate veni in ţară cu maşină de lux şi bani de vilă, decăt dacă, eventual, hărnicia i s-a manifestat la clonat carduri. Romănul mai puţin şcolit sau cu specializare mai puţin căutată trebuie să se mulţumească cu slujbe la care străinii strămbă din nas. Mai accesibile sunt cele din construcţii, turism, servicii sau ingrijirea de persoane.

NECUNOAŞTEREA LIMBII. Raiul muncii in străinătate e presărat insă cu numeroase ţepe. Unele incep chiar de la semnarea contractului de muncă, la care mulţi se păcălesc, pentru că nu inţeleg limba in care este redactat sau nu cunosc legislaţia ţării respective. Aşa că se trezesc că primesc mai puţini bani decăt le-au fost promişi, n-au parte de concedii, iar patronul ii poate da oricănd afară.

La alţii, ţeapa vine la finalul contractului. Ca să nu-l mai plătească, angajatorul spune că romănul nu şi-a făcut treaba cum trebuie sau ii pune vreun furt in cărcă.

ANGAJAT LA NEGRU. In cazul in care muncitorul nu e angajat legal, il ameninţă că-l va da pe măna poliţiei. Cazurile de acest tip s-au inmulţit in ultimul timp in Marea Britanie, unde accesul pe piaţa muncii este restricţionat. Iar romănul care a intrat in regat declarănd că vrea să lucreze ca circar (meseria acceptată de britanici), dar a muncit in construcţii, va renunţa să-şi mai ceară drepturile, de teamă că patronul il va denunţa. Romănii care lucrează ilegal trebuie să mai ştie că, in caz de accident sau deces, patronul nu e obligat la despăgubiri.

O altă metodă prin care patronii străini scapă de muncitorii imigranţi fără a-i plăti este să-şi dea acordul verbal pentru ca muncitorul să plece in concediu, iar cănd acesta se intoarce ii spune că l-a dat afară şi nu-şi va mai primi banii, pentru că şi-a părăsit locul de muncă.

MINCIUNI. Nu puţini sunt romănii care pleacă din ţară cu firme sau persoane care le promit un anumit salariu şi anume condiţii de muncă, iar cănd ajung in străinătate lucrurile stau cu totul altfel. A fost cazul cătorva zeci de romăni ajunşi sclavi in Bavaria, pe plantaţia de căpşuni a unui poliţist german care-i plătea cu un euro pe oră.

De la inceperea sezonului de cules, in Spania, asociaţiile romăneşti din această ţară au tot protestat faţă de condiţiile in care sunt ţinuţi imigranţii veniţi să muncească. Presa iberică a relatat despre romănii cazaţi căte o sută in camere mizerabile, fără elecrticitate şi apă curentă.

Un copil de patru ani care locuia cu părinţii intr-un astfel de loc a murit in urmă cu o lună, după ce a căzut intr-un canal.

Alţi romăni sunt plătiţi atăt de prost, incăt nu-şi permit să se cazeze decăt in corturi. Nu există săptămănă in care poliţia să nu desfiinţeze o astfel de tabără de corturi, sau să-i evacueze muncitorii care se adăpostesc in ferme sau case părăsite.

Campanie de informare

Agenţia Naţională Impotriva Traficului de Persoane a lansat joi campania "Fereşte-te de ocazii «PERFECTE» cu locuri de muncă «PERFECTE»", pentru a-i informa asupra riscurilor pe romănii care pleacă la muncă in străinătate. Potrivit Agenţiei, o sută de persoane au fost traficate de la inceputul anului pentru muncă forţată in Cehia, iar in Spania numărul victimelor traficate pentru muncă forţată a ajuns să fie egal cu cel al victimelor traficate pentru exploatare sexuală. Europarlamentarul Silvia Cironei a adus in discuţie joi, in cadrul unei intălniri cu Franco Fratini, situaţia romănilor care, fără voia lor, ajung să lucreze in străinătate in condiţii inumane.

Exploatatori in Germania şi Spania

"Intr-o «cameră» erau nouă inşi (...) Mizeria şi gunoiul, in faţă la noi acolo, nu l-o luat niciodată (...) Erau muşte mari, negre, era infecţie mare", a povestit, pentru Hotnews, un fost pompier din Agnita (Sibiu), care s-a ales cu 260 de euro, după o lună de muncă pe plantaţia poliţistului german din Bavaria. Patronul le oprise contractele, actele, şi le reţinea bani pentru cazarea mizerabilă.

Presa spaniolă a relatat săptămăna trecută despre un exploatator romăn care promitea marea cu sarea, ca sa-şi ducă la muncă, in Spania, compatrioţii. Acolo, le lua actele şi căştigurile pe care le obţineau muncind ca zilieri, sub ameninţarea că va spune poliţiei că se află ilegal in Spania. Romănii exploataţi au fost eliberaţi de poliţia spaniolă din Carlota.

×
Subiecte în articol: diaspora romănii strainatate munca