x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce trebuie să facă Donald Trump pentru a declanșa un război nuclear. Pașii pe care trebuie să-i urmeze

Ce trebuie să facă Donald Trump pentru a declanșa un război nuclear. Pașii pe care trebuie să-i urmeze

de Oana Pavelescu    |    04 Ian 2018   •   14:01
Ce trebuie să facă Donald Trump pentru a declanșa un război nuclear. Pașii pe care trebuie să-i urmeze

Președintele Donald Trump a stârnit îngrijorări după declarațiile sale pe Twitter în care spunea că butonul său nuclear este mai mare și mai puternic decât cel al lui Kim Jong-Un, scrie time.com.

În realitate nu există niciun buton. De fapt este vorba de un protocol care îi permite președintelui să lanseze rapid un atac nuclear.
Președintele SUA este încă singurul care are autoritatea de a lansa un atac nuclear, cu toate că în luna noiembrie 2017 Comitetul de Relații Externe din Senat a ținut o audiere pentru a evalua posibilitatea schimbării acestui proces, la ora actuală chestiunea fiind în dezbatere.

”Presupun că președintele știe că nu există niciun buton și că vorbea eufemistic și că el este singurul care are autoritatea de a ordona folosirea unui număr mai mare de arme nucleare decât Kim Jong-Un”, a declarat Kingston Rief, directorul Asociației pentru Dezarmare și Politica de Reducere a Amenințării și Controlului Armelor.

Iată cum ar putea lansa președintele SUA o armă nucleară

Trump decide să ordoneze un atac sau contra atac.

Prima condiție a unei astfel de decizii este iminența unui atac nuclear. După ce președintele este informat despre acest aspect de sistemul de comandă și control nuclear, acesta în mod normal trebuie să discute cu consilierul militar pentru a lua o decizie de modul în care se va răspunde.

Este posibil totodată ca președintele să prefere să lanseze direct un atac nuclear.

Procedura notează că SUA nu are nicio lege împotriva atacului direct însă unii congresmeni spun că președintele nu ar trebui să fie singurul care să declanșeze un astfel de atac și ar trebui să ceară aprobări suplimentare.

Oricum ar sta lucrurile Donald Trump va trebui să se identifice la centrul de comandă care poate de fapt să ducă la indeplinire atacul.

Cum se poate identifica Trump la Petntagon

Ca președinte, Donald Trump are un card de identitate ca un fel de biscuit care îi servește la identificarea sa oficialilor de la Pentagon. Cardul respectiv are un cod unic care îl autorizează să efectueze un atac nuclear. Președintele va trebui totodată să specifice ce fel de atac dorește să fie executat.

SUA are 800 de rachete nucleare care pot fi lansate în câteva minute, spune Rief. Aproximativ 400 dintre rachete balistice intercontinetate sunt pe uscat și aproape la fel de multe se află instalate pe submarine.

Comandamentul Strategic lansează proectilele

După ce președintele a reușit cu succes să transmită ordinul, Comandamentul Strategic, cel care are controlul asupra forțelor nucleare ale SUA, implementează comanda. Rief a declarat că lansarea rachetelor balistice nu ar dura mai mult de 15 minute. Acest sistem a fost implementat în timpul Războiului Rece când se credea că Rusia are capacitatea de a ataca nuclear SUA în mai puțin de 30 de minute.

×
Subiecte în articol: donald trump atac nuclear buton rosu