x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai gravă scădere a economiei britanice din ultimii 40 de ani

Cea mai gravă scădere a economiei britanice din ultimii 40 de ani

30 Iun 2020   •   11:24
Cea mai gravă scădere a economiei britanice din ultimii 40 de ani

Economia Marii Britanii a înregistrat cea mai gravă contracție a economiei din ultimii 40 de ani, în primele trei luni din 2020, înainte de impunerea restricțiilor, transmite Reuters.

Oficiul Naţional de Statistică din această țară a anunţat că PIB-ul a înregistrat o scădere de 2,2% în perioada analizată, comparativ cu trimestrul precedent, fiind cel mai grav declin trimestrial înregistrat de economia britanică din iulie-septembrie 1979.

În ritm anual, economia s-a contractat cu 1,7% în primul trimestru, cea mai mare scădere din trimestrul al treilea 2009.

Analiştii avertizează că autorităţile britanice au introdus carantina din 23 martie, ceea ce înseamnă că datele pe trimestrul al doilea vor arăta impactul crizei provocate de pandemia de coronvirus asupra economiei.

Economia britanică a înregistrat o cădere de 20,4% în aprilie, cea mai puternică scădere înregistrată într-o singură lună de la începutul publicării datelor statistice.

ONS a anunţat că deficitul de cont curent al Marii Britanii s-a adâncit peste aşteptări în primele trei luni din 2020. Deficitul balanţei de plăţi a urcat până la 21,1 miliarde lire sterline (25,9 miliarde dolari) în primul trimestru, comparativ cu o medie de 15,4 miliarde lire sterline, cât estimau analiştii.

Premierul britanic Boris Johnson își prezintă, astăzi, planurile privind relansarea economiei, care se bazează pe investiţii în infrastructură. 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie economie