x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai lungă perioadă de caniculă, din ultimul deceniu, topeşte Europa

Cea mai lungă perioadă de caniculă, din ultimul deceniu, topeşte Europa

03 Iul 2015   •   18:10
Cea mai lungă perioadă de caniculă, din ultimul deceniu, topeşte Europa

Valul de căldură care afectează o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu şi este neobişnuit pentru că a apărut la începutul verii şi afectează un teritoriu foarte mare, a semnalat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), transmite EFE.

Potrivit previziunilor, valul de căldură nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmând să fie prezente în mare parte din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Vor exista momente de respiro, urmate de noi intervale de caniculă.

Particularitatea acestui val de căldură constă în faptul că a început foarte devreme, la sfârşitul lunii iunie, şi afectează o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit şi Rusia. Valul de căldură din vara anului 2003, din cauza căruia se estimează că au decedat 70.000 de persoane, s-a format în luna august.

Actualul val a început la sfârşitul lunii iunie în sud-vestul Peninsulei Iberice, unde în locuri ca Almeria s-au înregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au înregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius în Franţa şi Rusia.

Potrivit lui Omar Baddour, expert al OMM, actualul val de căldură se explică prin faptul că există un sistem de presiuni joase în Oceanul Atlantic şi un sistem de presiuni înalte în estul continentului, iar la mijloc 'se creează un coridor care îi permite aerului cald din Sahara să urce până în Europa'.

Pentru moment, acest val de căldură nu poate fi atribuit schimbărilor climatice, pentru că pentru aceasta este nevoie de multiple studii ştiinţifice, a spus Omar Baddour.

'Valul de căldură este încă în curs. Pentru a-l atribui schimbărilor climatice avem nevoie de mai multe detalii şi analize', a declarat presei Clare Nullis, purtător de cuvânt al OMM, agenţie specializată a ONU, relatează AFP.

Clare Nullis a subliniat că nivelul 4 de alertă (pe o scară de 5) a fost declarat în două ţări europene, până luni: Elveţia şi Polonia.

În următoarele zile, canicula urmează să se deplaseze lent spre estul Europei, afectând mai sever Turcia şi Grecia, potrivit OMM.

Săptămâna aceasta, OMM a afirmat că valurile de căldură precum cel care afectează o parte din Europa sunt normale, dar neobişnuite. Dar durata, frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură vor creşte, probabil, în majoritatea zonelor terestre pe parcursul acestui secol, potrivit Grupului Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (GIEC).

Valul din 2003, cel din 2010 din Rusia şi cel de acum conduc la concluzia că 'valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente', a mai afirmat Omar Baddou.

Totodată, a amintit că actualul val de căldură afectează şi vestul Statelor Unite, în timp ce în ţările scandinave este mult mai frig decât de obicei în această perioadă a anului.

×