x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CEDO condamnă Ungaria, deoarece a refuzat accesul unui jurnalist într-un centru pentru solicitanţi de azil

CEDO condamnă Ungaria, deoarece a refuzat accesul unui jurnalist într-un centru pentru solicitanţi de azil

08 Oct 2019   •   21:30
CEDO condamnă Ungaria, deoarece a refuzat accesul unui jurnalist într-un centru pentru solicitanţi de azil
Sursa foto: simpson33/Getty Images/iStockphoto

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Ungaria pentru că i-a refuzat unui jurnalist accesul într-un centru de primire a solicitanţilor de azil, fără un motiv justificat suficient, transmite AFP.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată, în 2016, de Illés Szurovecz, un jurnalist ungar care lucra pentru un portal de informaţii şi căruia i s-a refuzat permisiunea de a face interviuri şi fotografii în centrul de primire de la Debreţin pentru a relata despre condiţiile de viaţă de acolo.

Potrivit comunicatului emis de CEDO, instanţa „nu a fost convinsă că restrângerea posibilităţii pentru reclamant de a întreprinde o asemenea muncă de cercetare, împiedicându-l astfel să relateze prin informaţii la prima mână despre o problemă ţinând de un interes public considerabil, şi anume criza refugiaţilor în Ungaria, era suficient justificată”.

Autorităţile ungare nu şi-au motivat interdicţia de acces decât prin „raţiuni sumare, şi anume eventuale probleme pentru securitatea şi viaţa privată a solicitanţilor de azil”, arată CEDO.

Cei şapte judecători, printre care şi cel ungar, au considerat în unanimitate aceste motive ca insuficiente pentru a se restrânge libertatea de exprimare.

„A pune obstacole pentru accesul jurnaliştilor la informaţie riscă să-i descurajeze, chiar să-i împiedice să relateze informaţii exacte şi fiabile către public şi, prin urmare, să-şi joace rolul indispensabil de «câini de pază»”, subliniază instanţa europeană.

CEDO nu a condamnat totuşi statul ungar la plata unei amenzi către jurnalist. „Constatarea încălcării echivalează prin ea însăşi cu o satisfacţie echitabilă suficientă pentru dauna morală suferită”, a precizat instanţa de la Strasbourg.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cedo Ungaria solicitanti de azil