x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Averea celor mai bogaţi 85 de oameni, egală cu jumătate din averea restului omenirii

Averea celor mai bogaţi 85 de oameni, egală cu jumătate din averea restului omenirii

20 Ian 2014   •   13:41
Averea celor mai bogaţi 85 de oameni, egală cu jumătate din averea restului omenirii

Cei mai bogaţi 85 de oameni din lume au o avere însumată egală cu averile însumate a 3,5 miliarde de oameni care trăiesc în zonele sărace ale planetei, se arată într-un raport al organizaţiei filantropice Oxam, publicat înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos.

Oxfam avertizează că prăpastia economică dintre un grup foarte mic de oameni foarte bogaţi şi un grup foarte mare de oameni din ce în ce mai săraci poate da naştere la tensiuni sociale periculoase.

Potrivit Oxfam, averea însumată a celor mai bogaţi 85 de oameni din lume este de 1,7 mii de miliarde de dolari. Primul în top este mexicanul Carlos Slim Helu, cu o avere de 73 de miliarde de dolari, urmat de Bill Gates, cu o avere de 67 de miliarde de dolari.

"Această concentrare masivă a resurselor economice în mâinile a tot mai puţini oameni reprezintă o ameninţare semificativă pentru sistemele economice şi politice. Oamenii sunt din ce în ce mai separaţi când vine vorba de puterea politică şi economică, ceea ce duce la o creştere inevitabilă a riscului de destrămare a societăţii", se arată în raport.

Directorul executiv al Oxfam, Winnie Byanyima, a descris prăpastia dintre clasele sociale drept "uluitoare".

"Nu putem spera să reducem sărăcia fără a combate inegalitatea. Inegalitatea economică tot mai mare crează un cerc vicios în care averea şi puterea se concentrează tot mai mult în mâinile a tot mai puţini, în timp ce noi, restul, avem parte doar de firimiturile de la masa bogaţilor", a declarat aceasta.

Oxfam face apel la oamenii de afaceri care vor participa la conferinţa de la Davos să sprijine taxarea progresivă, să nu mai apeleze la paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor şi să nu mai folosească influenţa pe care o au în mediul politic pentru a obţine contracte sau favoruri. Organizaţia cere, de asemenea, ca oamenii de afaceri să asigure salarii decente angajaţilor.

Conferinţa de la Davos, care va reuni elitele politice, economice şi academice, va avea ca principale subiecte stagnarea economică, creşterea ratei şomajului şi pericolul constituit de deflaţie.

Şeful FMI, Christine Lagarde, a avertizat că deflaţia reprezintă "căpcăunul" de care ţările dezvoltate trebuie să se teamă.

"Dacă inflaţia este un spiriduş, deflaţia este căpcăunul pe care trebuie să-l combatem cu adevărat", a declarat aceasta recent. 

×