x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vulcanul Merapi, din Indonezia, pune autoritatile pe jar!

Vulcanul Merapi, din Indonezia, pune autoritatile pe jar!

22 Mai 2018   •   08:14
Vulcanul Merapi, din Indonezia, pune autoritatile pe jar!

Vulcanul Merapi, cel mai activ din Indonezia, situat în Insula Java cu o populaţie densă, a dat semne periculoase printr-o serie de erupţii care au determinat autorităţile să ordone evacuarea locuitorilor de pe versanţii muntelui.

 

O coloană de cenuşă s-a ridicat pana la 3.500 deasupra Pamantului, iar Agenţia pentru Vulcanologie a ridicat cu un grad nivelul de alertă de la cel mai coborât, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho. ''Orice escaladă, cu excepţia celor realizate în scop ştiinţific, sunt interzise pe o rază de trei kilometri de crater'', a mentionat oficialul.

Patru erupţii au avut loc începând de luni, cea mai recentă producându-se marţi la ora locală 1:47. În districtele Sleman şi Klaten au căzut ploi de cenuşă vulcanică. ''Noaptea trecută oamenii au fost evacuaţi. Numărul lor continuă să crească'', a spus purtatorul de cuvant, adăugând că aproape 600 de persoane au căutat adăpost în zone mai sigure.

Erupţiile au fost freatice, ceea ce înseamnă că magma a încălzit apa subterană, iar presiunea a determinat expulzarea aburului. În această lună, aeroportul din Yogyakarta, oraşul cel mai apropiat de vulcan, a fost închis temporar din cauza erupţiilor. Vulcanul Merapi se află la circa 28 de kilometri nord de Yogyakarta, cu o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, iar mii de persoane trăiesc pe pantele acestui munte.

Merapi a erupt în mod regulat începând din 1948. În noiembrie 1994, fluxul piroclastic format în urma unei erupţii puternice a provocat decesul a 27 de persoane. În 2010, în urma unei erupţii puternice, 353 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 350.000 au fost evacuate din zonele afectate. În 1930, o erupţie a vulcanului Merapi a lăsat în urmă 1.300 de morţi.

Indonezia are un relief predominant muntos, cu circa 400 vulcani, dintre care 100 sunt activi. AGERPRES

×