x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai bătrân păianjen din lume a murit înţepat de o viespe

Cel mai bătrân păianjen din lume a murit înţepat de o viespe

30 Apr 2018   •   17:45
Cel mai bătrân păianjen din lume a murit înţepat de o viespe

Cel mai bătrân păianjen din lume a murit în Australia, la venerabila vârstă de 43 de ani, în urma înţepăturii unei viespi, au anunţat cercetătorii. Aparţinând speciei gaius villosus, din subordinul mygalomorphae, acest păianjen femelă a bătut recordul precedent de vârstă deţinut de o tarantulă americană de 28 de ani, potrivit unui studiu publicat de Pacific Conservation Biology Journal.

 

Cu toate acestea, păianjenul nu a murit din cauza vârstei înaintate, ci în urma înţepăturii unei viespi. Botezată ''Numărul 16'', arahnida le-a permis cercetătorilor să afle mai multe despre comportamentul acestor vieţuitoare care se găsesc pe tot teritoriul australian, inclusiv în grădinile oamenilor.

''Numărul 16'' a fost descoperită în 1974, cu prilejul lansării unui studiu despre păianjenii-cârtiţă (care îşi sapă o vizuină), în centrul regiunii Wheatbelt de către specialista australiană în arahnide Barbara York Main, astăzi în vârstă de 88 de ani. ''De-a lungul cercetărilor detaliate realizate de Barbara, am fost în măsură să determinăm că longevitatea păianjenilor-cârtiţă se datorează ciclului lor biologic, în special felului în care trăiesc în zonele de vegetaţie nedefrişată, naturii lor sedentare şi metabolismului scăzut'', a declarat Mason.

''Numărul 16'' a fost studiat în habitatul său natural. Păianjenii-cârtiţă femele îşi petrec cea mai mare parte a vieţii în vizuină sau în proximitatea acesteia. Cercetătorii i-au marcat vizuina şi o monitorizau frecvent. Studiul a permis o mai bună înţelegere a ameninţărilor umane care influenţează specia, în special încălzirea globală şi defrişările.

Păianjenii-cârtiţă trăiesc în general între cinci şi 20 de ani. Nu sunt o ameninţare majoră pentru oameni, dar muşcătura lor poate fi dureroasă.Cel mai bătrân păianjen din lume a murit în Australia, la venerabila vârstă de 43 de ani, în urma înţepăturii unei viespi, au anunţat cercetătorii. Aparţinând speciei gaius villosus, din subordinul mygalomorphae, acest păianjen femelă a bătut recordul precedent de vârstă deţinut de o tarantulă americană de 28 de ani, potrivit unui studiu publicat de Pacific Conservation Biology Journal. AGERPRES

×