x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai sărac președinte al lumii. Are o avere de 1.800 de dolari și se mândrește cu asta

Cel mai sărac președinte al lumii. Are o avere de 1.800 de dolari și se mândrește cu asta

15 Noi 2012   •   17:16
Cel mai sărac președinte al lumii. Are o avere de 1.800 de dolari și se mândrește cu asta
Sursa foto: Miguel ROJO/AFP

Singura sa proprietate este un Volkswagen Beetle, din 1987, estimat la 1.800 de dolari. Trăiește într-o fermă destul de ponosită, care aparține soției sale, crește flori, pe care le plantează chiar el, iar 90% din salariul prezidențial de 12.000 de dolari este donat către săraci.

Acestea sunt motivele pentru care Jose Mujica, președintele Uruguayului, este considerat cel mai sărac șef de stat al lumii. Este o opțiune pe care Hujica și-a asumat-o, liderul Uruguayului afirmând că săraci sunt cei care își consumă tot timpul pentru a acumula, nu cei care își petrec timpul bucurându-se de puținul pe care îl au.

Mujica a fost ales președinte în 2009, după ce fusese senator și ministru al Agriculturii. Acesta s-a afirmat însă în anii 1960 - 1970, când a făcut parte din guerrillele Tupamaros, o grupare de stânga inspirată de revoluția cubaneză.

În timpul petrecut în guerrillă, Mujica a fost împușcat de șase ori, petrecând apoi 14 ani în închisoare, până în 1985. Președintele spune că anii de închisoare l-au învățat să se mulțumească cu puțin.

"Mi se spune cel mai sărac președinte din lume, dar nu mă simt sărac. Oamenii săraci sunt cei care muncesc pentru a întreține un stil de viață scump și vor mereu mai mult. Este o chestiune de libertate personală. Dacă nu ai prea mult, nu trebuie să muncești ca un sclav pentru a-ți păstra posesiunile, ai mai mult timp pentru tine însuți”, spune președintele Mujica.

Statul uruguayan i-a pus la dispoziție casa prezidențială, însă acesta a preferat să rămână în ferma soției sale, o proprietate unde se ajunge călătorind pe un drum neasfaltat, în care rufele sunt puse la uscat pe frânghie, afară, iar apa este luată dintr-un puț din curte.

În declarația de avere a președintelui, acesta a trecut doar Volkswagen-ul Beetle, din 1987.

Mujica a vorbit despre stilul de viață cumpătat și la reuniunea Rio+20, din vara aceasta, atrăgând atenția celorlalți lideri ai lumii că eradicarea sărăciei ar da dureri de cap planetei.

"S-a vorbit toată ziua de dezvoltarea durabilă. De scoaterea maselor din sărăcie. Credeți că e bine să implementăm modelul consumerist de dezvoltare al țărilor bogate peste tot? Vă întreb, ce s-ar întâmpla cu planeta dacă rata de proprietari de automobile din India ar fi similară cu cea din Germania? Cât oxigen ne-ar mai rămâne”?

Potrivit sociologului uruguayan Ignacio Zuasnabar, stilul de viață al lui Jose Mujica i-a adus voturile cetățenilor, însă guvernul pe care acesta îl conduce nu merge la fel de bine în sondaje.

În ciuda creșterii economice de care se bucură Uruguayul, serviciile publice rămân la fel de nepopulare. În plus, Mujica a avut parte de multe critici după ce a promulgat o lege care permite avortul, fiind de acord și cu un proiect actual de lege, care prevede legalizarea consumului de marijuana, statul urmând să aibă monopol asupra producției.

Acest lucru nu-l afectează, însă, pe președintele de 77 de ani, dat fiind că legea uruguayană nu-i permite, oricum, un nou mandat. 

×