x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puțin 40 de morți într-un dublu atentat în Turcia

Cel puțin 40 de morți într-un dublu atentat în Turcia

de Istvan Deak    |    12 Mai 2013   •   11:03

Un dublu atentat cu mașină capcană s-a soldat, sâmbătă, cu moartea a cel puțin 40 de persoane şi rănirea a peste 100 în localitatea turcă Reyhanli, din sudul țării, în apropiere de Siria, anunță agențiile internaționale de știri.

Primăria, serios avariată
Deflagrațiile au fost foarte puternice, iar echipele de intervenție au sosit imediat la fața locului pentru a salva eventuali supraviețuitori de sub dărâmăturile provocate de explozii. Mai multe vehicule au fost distruse, iar clădirea primăriei a fost serios avariată. Curentul electric a fost oprit în toată regiunea Reyhanli, în urma acelorași explozii, potrivit postului de televiziune NTV.

A treia explozie
O a treia explozie, care a zguduit același oraș, nu are legătură cu dublul atentat, au precizat autoritățile de la Ankara. ‘’Cea de-a treia deflagrație a fost de fapt explozia rezervorului de combustibil al unui autoturism. Ea nu are nimic de-a face cu evenimentele'’, a afirmat ministrul de Interne turc Muammer Güler, citat de postul de televiziune NTV, care nu a precizat dacă s-au înregistrat victime în ultima explozie.
Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat ferm dublul atac de sâmbătă și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și autorităților de la Ankara, potrivit unui comunicat transmis presei.
Canalul de televiziune NTV informase anterior în legătură cu producerea unei a treia explozii într-un cartier de locuinţe la câteva sute de metri de centrul oraşului, unde au avut loc atentatele, adăugând că numeroase echipe de pompieri, paramedici şi forţe de securitate se îndreptau către locul incidentului.

Legături cu Siria
Atentatele cu bombă în care au fost ucise 40 de persoane ar putea avea legătură cu conflictul din Siria sau cu procesul de pace început de Turcia cu militanţii kurzi, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Ministrul turc de interne, Muammer Güler, a anunţat că autorii dublului atentat cu maşină au legături cu organizaţii apropiate regimului de la Damasc, a informat postul naţional de televiziune din Turcia TRT. „Persoanele şi organizaţia care au comis atacul au fost identificate. S-a ajuns la concluzia că au legături cu organizaţii care susţin regimul sirian şi serviciile de informaţii ale acestuia”, a declarat Güler, citat de TRT pe site-ul său. Ministrul s-a referit la o „provocare” care vizează sabotarea procesului de pace început în urmă cu câteva luni de Ankara cu rebelii kurzi.

„O nouă eră”
„Trecem prin momente sensibile, am început o nouă eră, procesul soluţionării problemei kurde. Cei care nu pot accepta această nouă eră... ar putea comite astfel de fapte”, a declarat, la rândul său Erdogan, într-o declaraţie preluată de televiziunea turcă. „Un alt subiect sensibil este că provincia Hatay (unde s-au produs exploziile) se află la graniţa cu Siria, şi aceste atentate au fost poate comise pentru a provoca aceste sensibilităţi”, a mai spus el.

Risc de dezintegrare a Siriei
Ingrijorarea pe plan internațional privind situația din Siria este în creștere, SUA invocând inclusiv posibilitatea unei dezintegrări a statului. „Dezintegrarea statului sirian devine din ce în ce mai posibilă ca urmare a escaladării conflictului din această ţară”, a declarat vineri şeful Pentagonului, Chuck Hagel. "Conflictul se intensifică ", a afirmat Chuck Hagel într-un discurs ţinut la Washington Institute for Near East Policy (WINEP), după cum relatează RIA Novosti.
Ministrul american al Apărării a adăugat că Statele Unite fac apel la Rusia şi China să-şi intensifice eforturile pentru soluţionarea conflictului din Siria, subliniind că reglementarea crizei siriene este în interesul acestor două ţări. În acelaşi context, Chuck Hagel a amintit de intenţia Washingtonului şi Moscovei de a organiza o conferinţă internaţională pe tema crizei siriene şi de a invita cu această ocazie reprezentanţi ai guvernului de la Damasc şi ai opoziţiei, o iniţiativă salutată de mai multe state.

×
Subiecte în articol: atentat turcia