x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin 20 de morţi şi 100 de răniţi în urma seismului din Insulele Moluce

Cel puţin 20 de morţi şi 100 de răniţi în urma seismului din Insulele Moluce

26 Sep 2019   •   17:19
Cel puţin 20 de morţi şi 100 de răniţi în urma seismului din Insulele Moluce

Cel puţin 20 de persoane, între care şi un bebeluş, şi-au pierdut viaţa şi alte 100 au fost rănite în Indonezia, în urma unui seism cu magnitudinea 6,5 produs joi în Insulele Moluce, în estul ţării, a anunţat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor, precizând că mii de persoane sunt sinistrate, relatează AFP.

Cutremurul s-a produs la circa 37 de kilometri nord-est de Ambon, în provincia Maluku, la ora 08:46 (miercuri, 23:46 GMT), la o adâncime de 29,9 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Seismul cu magnitudinea 6,5, urmat de zeci de replici, a provocat panică în rândul locuitorilor, care au fugit spre zone mai înalte.

"Numărul total al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremur este de cel puţin 20", a declarat Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, într-un comunicat. "Cel puţin 100 de persoane au fost rănite şi 2.000 au fost evacuate", a adăugat el.

Numeroase clădiri, între care o universitate, un pod şi un spital, au fost deteriorate în urma seismului care a provocat şi o alunecare de teren.

Agenţia a afirmat anterior că o persoană a dispărut în urma unei alunecări de teren. O femeie şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină în timp ce încerca să fugă şi o altă persoană a murit în urma unui atac de cord provocat de seism.

"Impactul a fost resimţit în oraşul Ambon şi în în împrejurimi", a declarat Rahmat Triyono, un responsabil al Agenţiei de Meteorologie, Climat şi Geofizică (BMKG). "Se simţea ca şi cum un camion trecea pe lângă o casă, lămpile suspendate au început să se balanseze", a mai spus el.

Imaginile surprinse în Ambon, un oraş cu circa 400.000 de locuitori, arătau ziduri căzute, moloz şi fisuri în clădiri.

Responsabilul local al agenţiei, Oral Sem Wilar, a îndemnat populaţia la calm. "Oamenii au intrat în panică şi au început să evacueze anumite localităţi, dar noi le spunem că nu există niciun motiv de a intra în panică deoarece nu există o alertă de tsunami", a declarat el pentru AFP.

"Mulţi oameni se temeau de un tsunami şi de aceea au fugit în zone mai înalte. Majoritatea caselor de aici se află pe plajă", a declarat Clementine Mataheru, din satul Hunud, aflat la periferia Ambon.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice - indo-pacifică, australiană şi euroasiatică - într-o regiune care face parte din Centura de Foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume.

La sfârşitul lunii septembrie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de un tsunami, pe insula Celebes, a devastat regiunea Palu, făcând peste 4.300 de morţi şi dispăruţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cutremur indonezia