x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cele mai scumpe oraşe din lume

Cele mai scumpe oraşe din lume

de Sebastian S. Eduard    |    24 Iul 2013   •   17:20
Cele mai scumpe oraşe din lume

Luanda (Angola) este cel mai scump oraş pentru expaţi din lume conform ediţiei din 2013 a Mercer Cost of Living Survey. Moscova şi Tokio sunt cele mai scumpe oraşe din Europa, respectiv Asia.

Ediţia din 2013 a Mercer Cost of Living Survey este unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel şi a fost creat pentru a ajuta companiile multinaţionale şi guvernele pentru a determina nivelul de remuneraţie a angajaţilor expatriaţi.

Oraşul New York este folosit drept referinţă, astfel toate oraşele sunt comparate cu acesta. Acest studiu acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Diferenţele de preţ dintre acestea pot fi dramatice. De exemplu, costul unei ceşti de cafea este 1,54 USD în Managua, Nicaragua comparativ cu 8,29 USD în Moscova; un meniu fast food cu hamburger costă 3,62 USD în Calcuta, India faţă de 13,49 USD în Caracas, iar un bilet la cinema este 5,91 USD în Johannesburg, Africa de Sud în contrast cu 20,10 USD la Londra. Acestea sunt doar câteva din sutele de comparaţii cuprinse în raportul complet al Mercer destinat companiilor care vor să-şi optimizeze costurile cu angajaţii expatriaţi.

Costul cu locuinţa unui expat este, de obicei, cea mai mare cheltuială a angajatorului şi afectează într-o proporţie foarte mare poziţia unui oraş în top. Capitala Federaţiei Ruse, Moscova, este pe locul doi, după Luanda drept cel mai scump oraş din cauza costurilor cu chiriile şi celor aferente bunurilor de import şi serviciilor cumpărate în mod normal de expaţi. Chiria unui apartament cu trei camere mobilat de lux este 4.600 USD pe lună, de 14 ori mai scump ca în Karachi.

Completează primele poziţii în topul celor mai scumpe oraşe, care au şi chirii foarte ridicate, Tokio, Chad city Ndjamena şi Singapore.

Alte oraşe care apar în top 10 al Mercer drept cele mai scumpe oraşe din lume sunt Hong Kong, Geneva, Berna şi Zurich. Patru oraşe europene s-au clasat în top 10, Elveţia rămânând una dintre cele mai costisitoare ţări pentru expaţi în ciuda unei uşoare scăderi a costurilor cu chiriile şi robusteţei francului Elveţian.

×