x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Centrala nucleară iraniană de la Bushehr a atins capacitatea maximă

Centrala nucleară iraniană de la Bushehr a atins capacitatea maximă

de Mediafax    |    01 Sep 2012   •   06:23
Centrala nucleară iraniană de la Bushehr a atins capacitatea maximă

Prima centrala nucleara iraniana, construita de catre Rusia la Bushehr (sud), a atins capacitatea maxima, a anuntat vineri o filiala a societatii ruse Atomstroiexport intr-un comunicat, relateaza AFP.

"Primul bloc energetic al Centralei Nucleare de la Bushehr a atins o capacitate de suta la suta" joi seara, in cadrul "ultimei etape a punerii in serviciu", a anuntat firma de inginerie Atomenergoproekt (NAIEP), o filiala a Atomstroiexport, care a construit centrala.

Potrivit Mediafax, instalatia de la Bushehr, simbolul accederii Iranului la energia nucleara, a fost inaugurata cu pompa in august 2010, dupa 35 de ani de vicisitudini. Proiectul a fost lansat de catre firma germana Siemens in 1975, dar a fost oprit de catre Revolutia islamica in 1979, iar ulterior de catre Razboaiele din Irak (1980-1988), dupa care a fost reluat de Rusia in 1995.

Diverse dificultati de ordin tehnic, financiar si politic au antrenat, ulterior, intarzieri de aproximativ zece ani fata de calendarul initial, care prevederea o intrare in serviciu a centralei in 1999.

Programul nuclear iranian se afla, de mai multi ani, in centrul unui conflict intre Iran si occidentali, care suspecteaza regimul de la Teheran, in pofida dezmintirilor sale repetate, ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unor activitati nucleare civile.

Iranul este vizat de sase condamnari ONU si de sanctiuni internationale severe impotriva programului sau nuclear, in special cu privire la activitatile de imbogatire a uraniului.

×
Subiecte în articol: uraniu iran teheran centrala nucleara