x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cercetătorul veterinar care a ajutat Insulele Feroe să evite decesele din cauza COVID-19

Cercetătorul veterinar care a ajutat Insulele Feroe să evite decesele din cauza COVID-19

09 Apr 2020   •   14:47
Cercetătorul veterinar care a ajutat Insulele Feroe să evite decesele din cauza COVID-19
Sursa foto: flickr.com

Un cercetător care și-a adaptat laboratorul veterinar piscicol pentru testarea oamenilor este celebrat pentru că a ajutat Insulele Feroe să evite decesele din cauza noului coronavirus. În Insulele Feroe a fost testat cel mai mare procent din populație față de oricare altă țară din lume, transmite The Guardian.

Arhipelagul nord-atlantic are în prezent o singură persoană bolanvă de COVID-19 în spital.

Miercuri, premierul țării, Bárður á Steig Nielsen, a anunțat că începând cu data de 20 aprilie grădinițele, creșele și ciclul primar al școlilor se vor redeschide. Elevii aflați în ultimul an de liceu vor reîncepe și ei orele, iar activitățile sportive vor fi reluate fără spectatori.

Politicienii locali susţin că succesul măsurilor luate de feroezi se datorează în mare măsură capacităţii anticipative a cercetătorului veterinar Debes Christiansen, şef de departament în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru bolile peştilor și animalelor, din capitala Tórshavn.

Laboratorul lui, destinat iniţial testării somonului la infecţii virale, a fost adaptat, iar el a achiziţionat materialele suplimentare necesare testării oamenilor.

Conform înregistrărilor oficiale, 10% din populaţia de 61.000 de locuitori a Insulelor Feroe a fost testată până în prezent pentru coronavirus. Medicii feroezi au putut depista şi plasa în carantină orice persoană care a avut contact cu cei 184 de oameni testaţi pozitiv la acest virus. Din cei care s-au îmbolnăvit, 131 s-au vindecat complet.

Christiansen a spus pentru The Guardian că trecerea la testarea oamenilor nu a implicat „prea mult hocus pocus” şi că laboratorul său veterinar a reuşit să aleagă materialele necesare testării dintr-un domeniu mai larg de furnizori decât au la dispoziţie spitalele.

Este foarte uşor să se facă adaptarea. Singurul lucru pe care l-am schimbat au fost unele ingrediente. În munca noastră normală, specificul sunt virusurile piscicole şi bacteriile piscicole, iar în acest caz am schimbat doar cele trei componente specifice coronavirusului”, a afirmat el.

×