x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceremonia de învestire a lui Trump a transformat Washingtonul într-o fortăreață. Sute de mii de susținători și protestatari sunt așteptați

Ceremonia de învestire a lui Trump a transformat Washingtonul într-o fortăreață. Sute de mii de susținători și protestatari sunt așteptați

20 Ian 2017   •   11:16
Ceremonia de învestire a lui Trump a transformat Washingtonul într-o fortăreață. Sute de mii de susținători și protestatari sunt așteptați

Washingtonul s-a transformat într-o adevărată fortăreaţă cu ocazia învestiturii preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, în condiţiile în care în capitala americană se anunţă proteste la care participă aproape un sfert de milion de oameni, scrie Reuters. 

Poliţia se aşteaptă ca spre Washington să se îndrepte aproximativ 900.000 de susţinători şi oponenţi ai lui Trump pentru a asista la ceremonia de învestitură care include depunerea jurământului pe scările Capitolului şi o paradă pe drumul către Casa Albă. Cu toate acestea, numărul celor aşteptaţi la Washington nu este la fel de mare ca la învestitura lui Barack Obama în 2009, când 2 milioane de oameni au participat la ceremonie. 

Parada de învestitură care va avea loc pe Pennsylvania Avenue trece şi prin faţa Hotelului Trump, încercuit deja de baricade de securitate pentru a ţine la distanţă protestatarii. Şeful corului de la Catedrala Naţională din Washington a anunţat că mulţi dintre membrii ansamblului nu sunt de acord cu învestitura lui Trump, însă vor cânta la ceremonie "nu pentru preşedinte, ci pentru Dumnezeu." 

Trump va participa sâmbătă la un serviciu religios ecumenic la catedrală, în încheierea festivităţilor. 

La ceremonia de învestitură, mulţi dintre spectatori vor fi protestatari care nu sunt de acord cu afirmaţiile miliardarului american cu privire la femei, imigranţi, musulmani şi nici cu promisiunea lui de a pune capăt programului Obamacare sau de a construi un zid la graniţa cu Mexicul. 

Secretarul pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, care îşi încheie vineri mandatul, a anunţat că poliţia plănuieşte să separe grupurile de susţinători de grupurile de protestatari pentru a evita confruntări de stradă. 

Pe străzile capitalei americane vor patrula nu mai puţin de 28.000 de poliţişti şi agenţi ai serviciilor de securitate, au fost ridicate garduri, bariere, baricade pentru a asigura un cordon de securitate în jurul celor aproximativ 5 kilometri pătraţi din centrul Washingtonului. 

Aproximativ 30 de grupuri de activişti civici au primit autorizaţii pentru proteste la învestitura lui Trump, la care se estimează că vor participa în jur de 270.000 de americani. Însă autorităţile se aşteaptă şi la manifestaţii spontane sau care nu au obţinut autorizaţie şi care se vor desfăşura şi în zilele următoare învestiturii. 

Grupul de protest cunoscut sub numele de Disrupt J20 a anunţat că va organiza proteste la fiecare dintre cele 12 bariere de securitate prin care trebuie să treacă participanţii la festivităţile de la National Mall. 

De departe, Marşul Femeilor va fi cel mai amplu protest care va avea loc sâmbătă la Washington, la care organizatorii aşteaptă 250.000 de participanţi. Sute de alte proteste ale aceeaşi mişcări vor avea loc pe tot teritoriul SUA şi în mai multe capitale ale lumii. 

Unul dintre protestele anunţate la Washington este organizat de adepţii legalizării marijuanei, care se opun desemnării senatorului republican de Alabama, Jeff Sessions, pentru funcţia de Procuror General. Protestatarii plănuiesc să distribuie 4.200 de ţigări cu marijuana la ceremonia de învestitură pe care participanţii vor fi invitaţi să le şi aprindă în timpul ceremoniei. Posesia de marijuana, în cantităţi mici, este legală la Washington, însă consumul în public este interzis. 

Poliţiştii au anunţat că sunt pregătiţi să efectueze arestări în masă şi să proceseze datele celor reţinuţi foarte repede, scrie Agerpres.

Protestele au început deja de joi seara, când la New York, primarul Bill de Blasio, regizorul Michael Moore şi actorii Mark Ruffalo, Robert de Niro şi Alec Baldwin, a cărui interpretare a lui Trump în show-ul Saturday Night Live a devenit celebră, au participat la o manifestaţie în faţa Trump Tower. 

×