x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceremonie la Castelul Praga în memoria fostului preşedinte ceh Vaclav Havel

Ceremonie la Castelul Praga în memoria fostului preşedinte ceh Vaclav Havel

21 Dec 2011   •   09:13
Ceremonie la Castelul Praga în memoria fostului preşedinte ceh Vaclav Havel

O ceremonie in memoria fostului lider ceh Vaclav Havel are loc astazi la Castelul din Praga, unde s-au reunit mii de oameni. Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Havel, care in ultimele doua zile s-a aflat la asa numita "Prague Crossroads", o fosta biserica transformata in sala de sedinte pentru Havel si asistentii sa, va fi adus in Sala Vladislav din Castelul Praga.

Vaclav Havel va fi inmormantat vineri in cavoul familiei, in cimitirul Vinohrady. Potrivit unui consilier al lui Havel, la ceremonie ar putea veni si secretarul de stat american Hillary Clinton, al carei sot, pe atunci presedintele Bill Clinton, a cantat la saxofon la Praga in timpul vizitei sale oficiale din 1994.

Fost presedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, Vaclav Havel, a murit duminica dimineata, la varsta de 75 de ani, din cauza unei probleme pulmonare.

Havel a fost operat in decembrie 1996 de cancer la plamanul drept. Fostul presedinte ceh suferea si de bronsita cronica si avea probleme cardiace.

In 1998, el a fost in pericol de moarte de doua ori: in aprilie, cand a fost supus in ultima instanta unei interventii chirurgicale in Austria in urma unei perforari a intestinului, apoi in august, din cauza unei crize cardiace.

In ianuarie 2009 el a petrecut doua saptamani la terapie intensiva la Praga pentru o inflamatie pulmonara, in timp ce in mai 2010 a fost spitalizat in Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

×