x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cererea de eliberare din arest a Iuliei Timoşenko, respinsă de tribunal

Cererea de eliberare din arest a Iuliei Timoşenko, respinsă de tribunal

de Marina Constantinoiu    |    08 Aug 2011   •   09:43

Justitia ucraineana a respins, luni, cererea de eliberare a fostului premier Iulia Timosenko, care se afla de vineri in arest preventiv, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica, relateaza Mediafax.

Judecatorul Rodion Kiriev a respins luni motiunea apararii, depusa de avocatul Iuri Suhov, care solicitase eliberarea din arest a lui Timosenko.

Kiriev a decis, vineri, ca restrictiile de calatorie impuse fostului premier sa fie inlocuite cu masura de arestare preventiva.

Acuzarea a insistat asupra retinerii lui Timosenko dupa ce premierul Mikola Azarov a fost audiat in calitate de martor in procesul in care Iulia Timosenko este judecata pentru abuz de putere.

Vineri, Timosenko a fost arestata dupa ce a refuzat in mod repetat sa coopereze cu magistratul care conducea procesul, pe care l-a catalogat drept "marioneta' a presedintelui tarii, Viktor Ianukovici, adauga Hotnews, citand Reuters.

Timosenko a fost luata de la tribunal cu o duba, inconjurata de zeci de politisti.

Procurorii au stabilit ca Timosenko a semnat, in calitate de premier, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz metan rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.

La inceputul anului 2009, pretul gazului a fost fixat la 179 de dolari/1000 mc, petru ca, dupa semnarea acordului respectiv, tariful pentru Ucraina sa sara la 450 de dolari/1000 mc. Pagubele cauzate de actiunile fostului premier au fost estimate la 200 de milioane de dolari. La adresa Iuliei Timosenko au fost deschise in decembrie anuul trecut trei anchete penale.

Prima vizeaza folosirea nejustificata a mijloacelor fondurilor speciale, a doua se refera la achizitionarea cu bani publici a unor masini de salvare necorespunzatoare standardelor si a treia – depasirea atributiilor de serviciu prin semnarea, in ianuarie 2009, a noilor contracte la gaze naturale cu Rusia.

×