x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cetăţenii Uniunii Europene, noii imigranţi ai lumii: grecii preferă Australia, irlandezii pleacă în SUA, iar portughezii preferă fostele colonii

Cetăţenii Uniunii Europene, noii imigranţi ai lumii: grecii preferă Australia, irlandezii pleacă în SUA, iar portughezii preferă fostele colonii

de Ionuţ Socaciu    |    22 Dec 2011   •   15:42
Cetăţenii Uniunii Europene, noii imigranţi ai lumii: grecii preferă Australia, irlandezii pleacă în SUA, iar portughezii preferă fostele colonii

Criza economica, resimtita acut in Grecia, Irlanda si Portugalia, dar, mai nou, si in Spania si Italia ii indeamna pe cetatenii batranei Europe sa migreze catre locatii mai caldute.

Astfel, in 2011, nu mai putin de 2.500 de greci au pus cap compas Australia, acolo unde se afla o importanta minoritate elena. Majoritatea imigrantilor sunt licentiati, potrivit Daily Mail, care scrie ca Grecia a pierdut in acest an nu mai putin de 9,4% dintre medici.

Destinatiile preferate de cetatenii din Irlanda, tara in care rata somajului a ajuns la 14,5%, sunt SUA si Australia, autoritatile de la Dublin anuntand ca in 2011 au inregistrat, oficial, 40.200 de cereri de emigrare, cu 50 la suta mai mult decat in 2010.

In fine, Ministerul de Externe portughez a raportat ca in consulatele sale din Brazilia, Mozambic si Angola, foste colonii lusitane, au fost inregistrate anul acesta 97.616 cereri de rezidenta permanenta, de peste doua ori mai multe decat in 2005.

Goncalo Pires, un grafician care tocmai s-a mutat de la Lisabona la Rio de Janeiro, a declarat cotidianului britanic The Guardian: "Portugalia devenise o tara mult prea blazata. Am preferat Brazilia, o tara in care oportunitatile de a-ti gasi un loc de munca, proiecte sau clienti sunt infinit mai multe."

Fenomene similare au inceput sa se inregistreze si in Spania, ai carei cetateni prefera tot o fosta colonie, Argentina, acolo unde au fost inregistrate cateva zeci de mii de cereri de rezidenta.

×