x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chile: Mii de persoane evacuate, în urma erupţiei vulcanului Puyehue.

Chile: Mii de persoane evacuate, în urma erupţiei vulcanului Puyehue.

05 Iun 2011   •   06:34
Chile: Mii de persoane evacuate, în urma erupţiei vulcanului Puyehue.

Ieri, vulcanul chilian Puyehue a intrat in eruptie, pentru prima data in ultima jumatate de secol. Autoritatile au decis sa evacueze circa 3.500 de locuitori din zona, ca masura de precautie.

Serviciul national de geologie din Chile a anuntat ca intrarea in eruptie a vulcanului a provocat "o explozie care a dus la formarea unei coloane de gaze cu o inaltime de circa 10 kilometri".

In zona au fost resimtite mai mult de zece miscari seismice puternice, de magnitudine 4, si alte circa 100 de mai mica intensitate, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Biroul national pentru situatii de urgenta a anuntat ca, la ora locala 15:15 (22:15, ora Romaniei), "nivelul alertei vulcanice a Serviciului de geologie a fost ridicat la 6 (pe o scara cu opt gradatii), corespunzator unei eruptii moderate".

In Argentina, aeroportul din orasul Bariloche, obiectiv turistic situat la 100 de kilometri est de Puyehue, a fost inchis din cauza norului de cenusa eliberat in atmosfera de vulcan.

Vulcanul Puyehue, cu o altitudine de 2.240 de metri, a erupt ultima data in 1960, dupa un cutremur cu magnitudinea 9,5, soldat cu 5.700 de morti in Chile.

×
Subiecte în articol: vulcan eruptie chile puyehue