x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a blocat un cunoscut site internaţional

China a blocat un cunoscut site internaţional

15 Mai 2019   •   15:50
China a blocat un cunoscut site internaţional

Wikipedia, deja blocată în mandarină, este acum inaccesibilă în China continentală în toate limbile, odată cu apropierea mai multor date sensibile, printre care 30 de ani de la reprimarea protestului din Piaţa Tiananmen, relatează AFP.
Miercuri, versiunile în franceză, engleză şi germană ale enciclopediei online nu puteau fi consultate de la Beijing, a constatat AFP.
Wikipedia se alătură astfel Google, mai multor reţele sociale (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) şi mai multor media străine total blocate de "marele zid informatic" ridicat de cenzorii regimului.
Potrivit asociaţiei specializate în depistarea cenzurii Open Observatory of Network Interference (OONI), China a început să blocheze Wikipedia în mai multe limbi de la sfârşitul lui aprilie.
Majoritatea versiunilor erau până acum accesibile, cu excepţia notabilă a celei în mandarină, a cărei blocare datează din 2015, potrivit OONI.
"Ceea ce contează cu adevărat este conţinutul în chineză", a spus unul dintre cofondatorii site-ului Greatfire.org, care urmăreşte cenzura online în China.
"Blocarea accesului la Wikipedia în toate limbile este simbolic", a estimat el, văzând în această decizie dovada că "autorităţilor le este teamă de adevăr".
Partidul comunist chinez dă dovadă de mult mai multă prudenţă şi îşi consolidează controlul asupra internetului la apropierea celei de a 30-a aniversări, pe 4 iunie, a reprimării sângeroase a manifestaţiilor din piaţa Tiananmen, de la Beijing, în 1989.
Cenzura Wikipedia în toate limbile ar putea fi legată de faptul că instrumentele de traducere online sunt foarte răspândite, subliniază responsabilul Greatfire.
Anumite imagini pot de asemenea să devină tabu în China, precum cea a protestatarului care blochează singur un convoi de tancuri la Beijing, în 1989.
"O imagine face cât o mie de cuvinte şi nu lipsesc imaginile legate de Tiananmen pe site-ul Wikipedia", afirmă el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China wikipedia