x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a spus că nu este responsabilă pentru programul nuclear al Coreei de Nord

China a spus că nu este responsabilă pentru programul nuclear al Coreei de Nord

11 Iul 2017   •   16:24
China a spus că nu este responsabilă pentru programul nuclear al Coreei de Nord

China a respins apelurile repetate ale lui Donald Trump de a interveni în programul nuclear al Coreei de Nord spunând că “teoria responsabilităţii Chinei” trebuie să se oprească.

Frustrarea lui Trump referitoare la China a crescut de când Coreea de Nord a lansat racheta balistică intercontinentală, despre care unii experţi afrimă că poate atinge Alaska sau coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. Anterior lansării rachetei, SUA deja impusese sancţiuni împotriva a doi cetăţeni chinezi şi împotriva unei companii navale cu legături în Pyongyang. De asemenea, a fost trecută pe lista neagră o mică bancă chineză cu sediul aflat într-un oraş de la graniţa cu Coreea de Nord.

“Recent, câţiva oameni care au vorbit despre problemele nucleare din peninsula Coreei, au exagerat şi au accentuat o aşa-numită << teorie a responsabilităţii Chinei >>”, a spus un purtător de cuvânt, Geng Shuang, fără a numi o anumită persoană sau o ţară. “Cred că asta arată ori a lipsă a judecăţii corecte a acestei probleme ori există motive pentru această încercare de a arunca responsabilitatea.”

China reprezintă principalul aliat diplomatic al Coreei de Nord, iar liderii Chinei au depus eforturi pentru a se asigura că regimul lui Kim Jong-Un nu va cădea. Aceştia se temeau că prăbuşirea regimul ar duce la haos, cu mii se refugiaţi care trec graniţa.

Sursă: The Guardian

×