x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China acuză SUA că exagerează amenințarea chineză pentru a-și justifica cheltuielile militare

China acuză SUA că exagerează amenințarea chineză pentru a-și justifica cheltuielile militare

22 Mar 2019   •   13:29
China acuză SUA că exagerează amenințarea chineză pentru a-și justifica cheltuielile militare

Ministerul de Externe chinez a acuzat vineri Statele Unite ale Americii că exagerează în mod intenţionat ameninţarea pe care o reprezintă China şi alte ţări pentru a justifica propriile cheltuieli militare, menţionând că este vorba de o abordare obtuză şi periculoasă, relatează Reuters. 

Ministerul de Externe chinez şi-a reiterat într-o declaraţie poziţia standard cuprinzând angajamentul său faţă de o abordare paşnică, dar a adăugat că Statelor Unite le place să exacerbeze "teoria ameninţării chineze". 

"Am observat că, atunci când Ministerul american al apărării se zbate (să obţină bani pentru) cheltuieli militare, îi place să facă din ţânţar armăsar, încercând să câştige mai mult prin exagerarea ameninţării pe care o reprezintă alte ţări", notează ministerul chinez. "Este un lucru obtuz şi extrem de periculos", se apreciază în comunicat. 

Suma solicitată de administraţia preşedintelui Donald Trump pentru bugetul apărării, 750 miliarde de dolari, este cea mai mare în plan istoric, dacă nu se ia în calcul inflaţia, şi este menită să contracareze ascensiunea forţelor armate chineze şi ruse. Comparativ, China a anunţat în martie o creştere cu 7,5% a cheltuielilor militare în acest an, până la 1,19 mii de miliarde de yuani (177 miliarde de dolari), deşi numeroşi experţi şi diplomaţi afirmă că cifra reală este probabil mult mai mare. 

Comunicatul chinez cere de asemenea SUA să renunţe la mentalitatea de război rece şi să ia măsuri pentru promovarea dezvoltării "sănătoase şi stabile" a relaţiilor bilaterale în plan militar.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China sua cheltuieli militare