x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China ar putea ataca Taiwanul pentru a împiedica independența insulei

China ar putea ataca Taiwanul pentru a împiedica independența insulei

29 Mai 2020   •   13:05
China ar putea ataca Taiwanul pentru a împiedica independența insulei

China ar putea ataca Taiwanul dacă nu va exista altă soluție pentru a împiedica independenţa insulei, a afirmat un general chinez cu funcţie înaltă, citat de Reuters. China poate folosi forţa armată împotriva Taiwanului, în baza unei legi din 2005, în cazul proclamării independenţei acestei regiuni.

La cea de-a 15-a aniversare a Legii Anti-secesiune, sărbătorită în Marea Sală a Poporului din Beijing, generalul Li Zuocheng, şeful Departamentului Statului Major Interarme şi membru al Comisiei Militare Centrale, s-a exprimat dur împotriva secesiunii acestei regiuni

"Dacă nu va exista posibilitatea reunificării paşnice, forţele armate ale poporului, alături de întreaga naţiune, inclusiv locuitorii din Taiwan, vor face tot ce este necesar pentru a zdrobi cu hotărâre orice conspiraţii sau acţiuni separatiste. Nu promitem că vom renunța la utilizarea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare pentru a stabiliza şi controla situaţia din Strâmtoarea Taiwanului", a declarat generalul Li, unul din puţinii comandanţi chinezi cu experienţă de luptă, care a participat la invazia chineză în Vietnam, din 1979.

Beijingul consideră insula o provincie chineză. Guvernul de la Taipei nu vrea să îşi cedeze prerogativele unei conduceri autocratice exercitate de China şi a denunţat de mai multe ori exerciţiile militare chineze în apropierea insulei, respingând oferta modelului "o ţară, două sisteme" aplicat în Hong Kong pentru acordarea unui grad ridicat de autonomie.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, este acuzată în China de tendinţe separatiste care ar putea duce la declararea oficială a independenţei. Ea susţine că insula este deja un stat independent. Formaţiunea sa politică, Partidul Democratic Progresist, a câştigat detaşat alegerile din ianuarie 2020, promiţând să nu va ceda în faţa Chinei.

Taiwanezii se opun și mai mult Chinei după ce autoritățile de la Beijing au adoptat, ieri, o nouă lege a securităţii naţionale pentru Hong Kong, îmcălcând legislaţia internă a fostei colonii britanice.

×
Subiecte în articol: China taiwan