x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China ar vrea să scape de Trump

China ar vrea să scape de Trump

de Şerban Mihăilă    |    28 Sep 2018   •   12:26
China ar vrea să scape de Trump
Sursa foto: PETER KLAUNZER/AFP/Getty Images

Guvernul comunist chinez desfășoară operațiuni directe și sub acoperire în vederea influențării unor alegeri cruciale pentru stabilirea componenței Congresului SUA, programate în luna noiembrie, în încercarea de a-l submina pe președintele Donald Trump, a acuzat însuși șeful Casei Albe, arătând cu degetul spre Beijing.

„În mod regretabil, am descoperit că autoritățile chineze încearcă să se amestece împotriva administrației mele, în apropiatele noastre alegeri din noiembrie 2018”, a declarat Trump, miercuri, în timpul unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU, spre surprinderea celor prezenți. „Ei nu vor ca eu să câștig, deoarece sunt primul președinte din istorie care combate comerțul Chinei. Și, câștigăm în acest domeniu. Câștigăm la fiecare nivel”, a adăugat liderul care a declanșat un război comercial contra Chinei. Întrebat apoi dacă, în aceste condiții, îl mai consideră pe președintele chinez, Xi Jinping, prietenul său, Trump a răspuns sec: „Poate că nu mai este”. Amestecul Chinei în alegerile pentru Congresul SUA îi vizează și pe fermierii americani din statele câștigate de șeful Casei Albe în 2016 și implică tactici de propagandă și activități anti-Trump, dezvăluie site-ul „The Washington Free Beacon”. Rugat să prezinte dovezi în sprijinul acuzațiilor sale, Trump s-a referit la un advertorial cumpărat de publicația de propagandă chineză „China Daily” în ziarul local „Des Moines Register”, din statul american Iowa, ale cărui voturi se pot dovedi decisive în alegerile din noiembrie. Materialul arată că strategia comercială a lui Trump îi va ruina pe fermierii din Iowa, care ar putea pierde până la 2,2 miliarde de dolari din cauza războiului comercial cu China. 

Trump a mai spus că dispune și de alte dovezi, în timp ce alți oficiali americani susțin că interferența Chinei în alegeri se realizează și prin instrumente politice, economice, comerciale, militare și cibernetice.

×
Subiecte în articol: China donald trump