x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China avertizează SUA să nu-și bage nasul în Hong Kong

China avertizează SUA să nu-și bage nasul în Hong Kong

25 Mai 2020   •   22:10
China avertizează SUA să nu-și bage nasul în Hong Kong

China va contracara ingerinţele Statelor Unite în Hong Kong, a avertizat, luni, Ministerul chinez de Externe, după ce un consilier prezidenţial american a ameninţat cu sancţiuni din cauza controversatului proiect care ar putea conduce la consolidarea controlului Beijingului asupra provinciei autonome.

"Statele Unite nu au dreptul să critice sau să se implice" în afacerile Hong Kong-ului, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

"Ce legi se aplică, modul de aplicare sau momentul în care sunt elaborate legi în Regiunea administrativă specială Hong Kong - toate aceste lucruri ţin de suveranitatea Chinei. Dacă Statele Unite insistă să afecteze interesele Chinei, China va lua toate măsurile necesare pentru a contracara şi a se opune acestor acţiuni", a avertizat oficialul chinez, conform cotidianului The Independent din Singapore.

Administraţia comunistă de la Beijing a elaborat un proiect de lege privind securitatea naţională, care prevede intensificarea rolului serviciilor de securitate chineze în provincia autonomă Hong Hong.

Robert O'Brien, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională în SUA, a avertizat că Administraţia Donald Trump ar putea impune sancţiuni din cauza iniţiativei. "În cazul în care China preia controlul, este greu să ne imaginăm că Hong Kong-ul ar rămâne centrul financiar asiatic care a devenit", a afirmat Robert O'Brien la postul NBC News.

"China este dependentă de capital din restul lumii pentru a-şi construi economia şi a consolida clasa de mijloc. Sunt dependenţi de lichidităţi de pe pieţele financiare. Dacă pierd accesul la aceste lucruri prin Hong Kong, va fi o lovitură reală pentru preşedintele Xi Jinping (foto) şi pentru Partidul Comunist Chinez", a avertizat Robert O'Brien, conform site-ului de ştiri Axios.com.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Hong Kong